Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkailu tulee ottaa vakavissaan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pidän tällaisesta säästä paljon enemmän, sanoi Helsingin Senaatintorilla seissyt taiwanilaisturisti Ilta-Sanomille heinäkuun lopussa – samaan aikaan kun suomalaiset eivät nähneet viileässä ja sateisessa kesäpäivässä mitään hyvää.

Suomalaisille kulunut kesä on ollut ankea, mutta hieman näkökulmaa vaihtamalla siitä saakin myyntikohteen ja elämyksen niille, jotka asuvat kuumissa ja ruuhkaisissa maissa.

Tällaiseen myyntityöhön olisi tarvetta, sillä Suomessa on viimein alettu oivaltaa, että myös matkailun kaltaisesta palvelusta voi tehdä merkittävää liiketoimintaa perinteisten vientialojen rinnalle.

Matkailu voisi synnyttää kipeästi kaivattuja työpaikkoja erilaisiin asiakaspalvelutehtäviin – ja myös seuduille, joilla muita työllistäjiä ei juuri ole. Matkailu voi auttaa pitämään elinvoimaisena sitä Suomen osaa, joka muuten tyhjenisi asukkaista.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) laskee vientiin rinnastettavan matkailutulon olevan Suomessa 4,3 miljardia euroa. Summa tarkoittaa rahamäärää, jonka ulkomaisten matkailijoiden arvioidaan kuluttavan Suomessa vuosittain.

TEM:n ennusteissa tämä rahamäärä melkein kaksinkertaistuisi tulevien kymmenen vuoden aikana. Ennuste perustuu vahvaan optimismiin muun muassa Aasiasta tulevien matkailijoiden määrän kehittymisestä.

Mennyt talvi ja kesä ovat olleet vaikeita kotimaan matkailulle, sillä Venäjältä tulevien matkailijoiden määrä on vähentynyt selvästi huonon taloustilanteen ja ruplan heikentymisen takia. Aasiasta, erityisesti Kiinasta, tulevat turistit eivät ole vielä pystyneet paikkaamaan Venäjän ostosmatkailijoiden jättämää aukkoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tekemä tuorein matkailun toimialakatsaus listaa muutaman megatrendin, joista myös Suomen kannattaisi lähitulevaisuudessa hakea kasvua matkailijamääriin.

Yksi megatrendeistä on kehittyvien talouksien keskiluokkaistuminen, joka tuo Suomeen matkailijoita Kiinan lisäksi esimerkiksi Intiasta ja Brasiliasta. Osa heistä on ainakin ensi alkuun kokemattomia matkailijoita, jotka matkustavat ryhmässä ja ostavat mielellään valmiita palveluita omatoimimatkailun sijaan.

Toinen iso kehityssuunta on seniori-ikäisten matkailijoiden määrän kasvu. Heistä monet ovat kolunneet jo kaikki ilmeiset matkakohteet ja hakevat uusia elämyksiä. Painopiste ei ole väkinäisessä eksotiikassa vaan palveluiden laadussa sekä matkakohteen helppoudessa ja turvallisuudessa. Monet matkustavat tässä vaiheessa yksin, mikä pitäisi myös ottaa tarjonnassa huomioon.

Kolmas megatrendi ovat terveys- ja hyvinvointipalvelut. Ne voivat olla osa matkaa tai koko matkan teema.

Suomessa on intoa ja osaamista. Puutteita on silti erityisesti matkailun vaatimassa verkostomaisessa toiminnassa, jossa esimerkiksi majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluja myyvät yrittäjät saataisiin tekemään yhteistyötä.

Samoin voi kysyä, onko valtion osoittama mielenkiinto matkailua kohtaan riittävää siihen nähden, miten merkittävää elinkeinoa siitä on Suomelle kaavailtu. Matkailun edistämistä hoitavan Visit Finlandin budjetti on noin 10 miljoonaa euroa vuodessa, vähemmän kuin vastaavilla pohjoismaisilla organisaatioilla. Taustalla on lisäksi säästösyistä tehty iso organisaatiomylläys, sillä Visit Finland, aiempi Matkailun edistämiskeskus, on ollut tämän vuoden alusta osa Finprota.

Optimismia matkailubisneksenkin suhteen herättää se, että palvelu- ja elämysteollisuus on mennyt Suomessa viime vuosina harppauksin eteenpäin. Tästä osoituksena ovat esimerkiksi uudet kiinnostavat ravintolat ja yksilölliset hotellit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat