Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmannes Helsingin Etyk-kokouksen valtionjohtajista oli diktaattoreja

Pääkirjoitus
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Tänä kesänä on kyllästymiseen asti muisteltu Suomen ulkopolitiikan huippuhetkeä: 35 valtiojohtajaa hyväksyi elokuussa 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen Etykin päätösasiakirjan.

Osallistuin muisteluihin, sillä kirjoitin HS:n Kuukausiliitteen heinäkuun numeroon lyhyet elämäkerrat päätösasiakirjan allekirjoittajista.

Eurooppa oli niin syvästi jakautunut, että idän ja lännen johtajat tuskin tunsivat toisiaan. Monet tapasivat ensimmäisen kerran vasta Helsingin kokouksessa.

Presidentti Urho Kekkonen oli poikkeus. Hän oli tavannut lähes kaikki valtiojohtajat ennen kokousta ja tuntenut jo heidän edeltäjänsä.

Kekkonen oli siihen mennessä ollut presidenttinä 19 vuotta. Hän oli pisimpään vallassa ollut Länsi-Euroopan maan johtaja. Itä-Euroopan johtajistakin vain Jugoslavian Josip Broz Tito ja Bulgarian Todor Zhivkov olivat yhtä kokeneita.

Vain puolet allekirjoittajista oli vapailla vaaleilla valittuja presidenttejä tai pääministereitä. Toinen puoli oli noussut maansa johtoon ilman vaaleja. Kolmannes heistä oli diktaattoreja, jotka olivat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikoksiin. Monilla oli pitkä syntilista.

Oli todella suuri ihme, että tällainen joukko saatiin allekirjoittamaan yhteinen asiakirja, jossa luvattiin toimia myös ihmisoikeuksien ja vapaan tiedonkulun puolesta.

Asiakirjan allekirjoitti ensimmäisenä Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt. Häntä pidettiin kokouksen häviäjänä. Schmidt joutui vahvistamaan Saksan jaon kahteen valtioon, ja päätösasiakirjan piti sinetöidä Itä-Saksan valtiollinen asema "pysyvästi".

Toisena nimensä kirjoittikin Itä-Saksan kommunistisen puolueen johtaja Erich Honecker. Häntä pidettiin kokouksen suurimpana voittajana. Honecker oli nuoresta asti taistellut aatteensa puolesta ja kärsinyt vankeudessa. Helsingissä hän sai tunnustuksen työlleen.

Helmut Schmidt jatkoi liittokanslerina vuoteen 1982. Menetettyään poliittisen asemansa hän ryhtyi Die Zeit -aikakauslehden kustantajaksi.

Nyt hän on 96-vuotias, asuu Hampurissa ja työskentelee edelleen lehdessään.

Schmidt kertoi kesällä Yleisradion toimittajan Vesa Toijosen haastattelussa muistojaan kokouksesta.

"Helsinki oli tuolloin kansainvälinen markkinapaikka", hän luonnehti. "Kaikki keskustelivat kaikkien kanssa. Sitä ei ollut koskaan ennen tapahtunut", hän muisteli.

"Helsingin markkinapaikalla vaihdettiin mielipiteitä, ja vaikka siitä ei ollut pysyviä seurauksia, se lievensi ja purki silloisia jännitteitä. Se oli tuolloin suuri asia. Ei niin iso kuin suomalaiset luulottelivat, mutta iso", Schmidt arvioi kokousta.

Elämäkertoja kirjoittaessani selvittelin myös allekirjoittajien myöhempiä vaiheita.

Länsimaiden johtajat joutuivat kamppailemaan vaaleissa. Monet, kuten Yhdysvaltain Gerald Ford, Britannian Harold Wilson, Italian Aldo Moro ja Ruotsin Olof Palme, menettivät asemansa jo seuraavana vuonna. Läntinen johtajakaarti vaihtui muutamassa vuodessa.

Sitä vastoin Itä-Euroopan johtajat joko säilyttivät paikkansa tai siirsivät vallan mieluisille seuraajille. He eivät edes yrittäneet noudattaa Helsingissä hyväksyttyjä periaatteita. Entinen meno jatkui. Ihmisoikeuksia loukattiin, eikä vapaista vaaleista tai avoimesta tiedonvälityksestä ollut tietoakaan.

Etykin suurimman voittajan Erich Honeckerin johdolla Itä-Saksasta luotiin lähes samanlainen diktatuuri, jollaista vastaan Honecker oli taistellut 1930-luvulla Saksassa.

On melkoinen paradoksi, että Etykin ylevät periaatteet muuttuivat Itä-Euroopassa tosiksi vasta, kun kaikki vanhat valtiojohtajat, päätösasiakirjan allekirjoittajat, oli syrjäytetty vuosina 1989–1991.

Myös Honecker menetti valtansa. Lisäksi Helsingissä saatu suuri voitto mitätöityi, kun Itä-Saksa liittyi syksyllä 1990 Saksan liittotasavaltaan.

Etyk-maiden valtiojohtajat kokoontuivat seuraavan kerran Helsinkiin kesällä 1992. Kokoukseen osallistui 52 valtiojohtajaa. Heidän joukossaan ei ollut yhtä ainutta vuoden 1975 päätösasiakirjan allekirjoittajaa.

Unto Hämäläinen unto.hamalainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen
toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat