Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös pyörille pitää olla parkkipaikkoja

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pyöräilyinnostus rullaa pääkaupunkiseudulla ennätyksellisen vauhdikkaasti. Helsingin Baanalla laskuri näytti yli 6 300:aa matkaa viime tiistaina. Lauttasaaressa sillan ylityksiä kirjattiin 8 700 ja Kulosaaressa 7 400. Oopperan laskuri täräytti lukemaksi 6 800.

Pyöräily ei ole enää pelkkää hupia, vaan se on vakavasti otettava liikennemuoto niin työmatkoilla kuin vapaa-aikanakin. Silti pyöräilijöitä palvelevia kunnollisia, turvallisia ja säältä suojattuja pyöräparkkeja saa hakemalla hakea.

Sitä useammin löytyy huonokuntoisia, heppoisia ja rikottuja telineitä rumentamassa kaupunkikuvaa. Telineet ovat usein 199-prosenttisessa käytössä. Helsingin kaupunki myöntääkin, ettei sillä itselläkään ole tiedossa pyöräpaikkojen tarkkaa lukumäärää. Lisäksi pysäköintiä koskevat erilaiset määräykset ovat puutteellisia ja epäselviä.

Ei voi olla rahasta kiinni, että pyöräilijöille kuuluvia palveluita ei tunnu syntyvän. Enemmän on kyse arvostuksen puutteesta. Poliittiset päättäjät eivät taida vieläkään rinnastaa pyöräilyä autoiluun, vaikka ilmastonmuutoksen torjumiseksi tätä päästötöntä liikkumistapaa pitäisi jopa suosia. Jos pyöräilijöiden tarvitsema infrastruktuuri olisi kunnossa, ympäri vuoden pyöräilevien määrä varmasti kasvaisi.

Nopea liikkumistavan muutos on kyllä huomattu pääkaupunkiseudun kunnissa ja HSL:ssä. Virastot ovat tehneet selvityksiä ja suunnitelmia siitä, minne pyöräparkkeja pitäisi sijoittaa, ja joitain kokeiluja on saatu aikaan. Pyöräilijöitä palvelevia parkkipisteitä, joista saisi ilmaa ja työkaluja käyttöön, syntyy kuitenkin tuskastuttavan hitaasti pääväylien varsille.

Helsingin kehittämisohjelmassa on keskitytty parantamaan Rautatieaseman, Kampin keskuksen ja Sörnäisten metroaseman sekä muutaman muun keskeisen alueen pysäköintiä.

Rakennusvirasto onkin ehtinyt toteuttaa jo nelisensataa uutta pyöräpaikkaa. Investointeihin upposi viime vuonna 180 000 euroa. Sama summa on varattu investointeihin seuraaviksi vuosiksi vuoteen 2018 asti.

Mittakaava on vaatimaton, jos sitä vertaa kaksi kertaa suurempaan Tukholmaan. Siellä aiotaan nostaa nykyisten 10 000 paikan määrä 25 000:een samana aikana. Rahaa on varattu kuusi miljoonaa euroa.

Pääradan ja poikittaisväylien, kuten Jokeri-linjan, liityntäpysäköinnin parantaminen tarvitsee omat ponnistuksensa. Tällä tavoin houkuteltaisiin pääkaupunkiseutulaisia entistä suuremmalta säteeltä siirtymään autoilusta pyöräilyyn ja käyttämään joukkoliikennettä. Jatkuvasti halpenevien sähköpyörien yleistyminen tuo tulevaisuudessa juniin ja seudun poikittaislinjoille varmasti paljon lisää väkeä.

Myös HSL valmistautuu kohentamaan Pasilan ja Riihimäen välistä ratayhteyttä, ja pyörien liityntäpysäköinti rautatieasemilla aiotaan ottaa huomioon suunnitelmissa. Aiemmin kunnat, VR ja asemien lähellä olevien maiden omistajat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen liityntäpysäköinnin kustannuksista ja ylläpitovastuista.

Nyt on toiveita siitä, että pian alkavissa neuvotteluissa löytyy eri osapuolia tyydyttävä ja hyödyttävä vastuunjakomalli. Sen jälkeen HSL valitsee pilottiasemat, joissa parkkihankkeita käynnistetään ensi vuonna.

Tämäntyyppiset ongelmat on onneksi ratkaistu uuden kehäradan ja tulevan länsimetron asemilla. Nykyisin ymmärretään ottaa pyöräilijät huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Jos HSL vielä kehittäisi järjestelmän, jossa matkakortilla pystyisi avaamaan lukitun pyöräkaapin, loikka pohjoismaiselle tasolle olisi mahdollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat