Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoutuksen vaikuttavuus pitää moninkertaistaa

Pääkirjoitus
 
Soile Kuitunen ja Elli Aaltonen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Digitaalisten palveluiden avulla voidaan arvioida kuntoutuksen vaikutuksia ja parantaa kuntoutujan hyvinvointia.

Hallitus lupaa toteuttaa kuntoutusjärjestelmän remontin. Se on tarpeen. Kuntoutusjärjestelmän toimintamalleja pitää uudistaa. Resursseja on sidottu liikaa seiniin ja tiloihin, ja digiloikka on kuntoutuksessa tekemättä.

Kuntoutuksen järjestämisessä on tapahtunut suuria muutoksia. Hallitus lopetti työlähtöisen Aura-kuntoutuksen ennen kuin se käynnistettiin. Auraa edeltäneet Aslak- ja Tyk-kuntoutukset loppuvat syyskuun loppuun mennessä. Myös harkinnanvaraisen kuntoutuksen määrärahoja on leikattu. Kuntoutusta toteuttavat laitokset, kehittäjät ja rahoittajat hakevat nyt paikkaansa muuttuneessa tilanteessa.

Kuntoutus alkoi veteraanien ja keuhkosairaiden laitoskuntoutuksesta. Sittemmin kuntoutus on muodostunut rakenteelliseksi: sitä annetaan tiettyinä aikoina ja tietyissä paikoissa – pitkienkin matkojen päässä kuntoutujien arjesta.

Kuntoutuksessa kamppaillaan uudenlaisten ilmiöiden parissa. Nykyisin kuntoutuja voi olla vammautunut, pitkäaikaistyötön, päihteiden väärinkäyttäjä, vankilakierteessä, fyysisten tai psyykkisten ongelmien vuoksi osatyökykyinen, työpaikan ongelmien vuoksi ahdistunut tai vanhus, joka toipuu lonkkaleikkauksesta. Kuntoutuja on voinut elää aikuisikänsä työelämän ulkopuolella, tai hän on voinut masentua menetettyään työnsä pitkän ja nousujohteisen uran jälkeen.

Suomessa ei myöskään ole koskaan aiemmin ollut työn ulkopuolella 100 000:ta korkeasti koulutettua nuorta. Heidän kuntoutumisessaan olennaista eivät ole puutteet ja ongelmat vaan voimavarat, kiinnostuksen kohteet ja osaaminen. Siirtymä työhön tai koulutukseen on riippuvainen arjen onnistumisista.

Tiedämme kuntoutuksen vaikuttavuudesta hämmentävän vähän. Arvioiden mukaan kuntoutukseen käytetään vuosittain 1,2 miljardia euroa. Mitä tällä rahalla saadaan aikaan? Palaako kuntoutuja työhön? Saako hän työtä? Onnistuuko kotona asuminen? Onko yhteisössä kyetty tekemään muutoksia, jotka mahdollistavat kuntoutumisen? Tarvitsemme hankintoihin vaikuttavuuskriteerit eli kuvauksen siitä, mitä kuntoutuksella on saatu aikaan.

Samalla kuntoutusjärjestelmän vaikuttavuus pitää moninkertaistaa. Nykyisellä yli 1,2 miljardin euron panostuksella tulee saada aikaan moninkertainen määrä hyvinvointia. Hyvinvointia voidaan mitata vaikka työllisyyden kasvuna, työpoissaolojen ja ennenaikaisen eläköitymisen vähenemisenä, työssä tai koulutuksessa olevien nuorten määrän lisääntymisenä sekä viime kädessä sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kevenemisenä.

Digitaalisen palvelutuotannon tulee olla mukana kaikissa kuntoutusmuodoissa. Silti ei tarvita etäkuntoutusta vaan aidosti monipaikkaista kuntoutusta, joka on osa ihmisten normaalia arkea.

Kuntoutuksen laaja asiantuntijaverkosto voidaan sitoa tehokkaasti yhteen hyödyntämällä sähköisiä välineitä. Asiakastietojen jakaminen ja kuntoutuksen suunnittelu on tällöin helpompaa ja tehokkaampaa. Digitaaliset seurantalaitteet voivat mitata kuntoutujan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Tätä tietoa kuntoutusverkosto ja kuntoutuja itse voisivat käyttää tehostamaan paluuta arkeen ja työhön.

Digitalisaatio mahdollistaa kuntoutujan aktiivisen roolin kuntoutuksessaan ja oman elämänsä suunnittelun. Hän voi tehdä digitaalisten järjestelmien ehdottamia parannuksia arkeensa. Mobiililaitteista ladattavien harjoitteiden käyttäminen esimerkiksi mielenhallintaan voi lisätä kuntoutujan hyvinvointia.

Kaupunkikuntoutus on luonteva kehittymissuunta, kun suomalaisista koko ajan suurempi osa asuu kaupunkiympäristöissä. Kaupunkikuntoutuksen rakenne on kevyt ja edullinen. Kuntoutuja saa kasvokkaista palvelua terveyskioskeista tai hyvinvointitaloista keskeltä kaupunkia. Palvelupisteet voidaan rakentaa yhteistyössä kuntien, järjestöjen, säätiöiden ja yritysten kanssa.

Kuntoutusjärjestelmän remontissa tarvitaan kyseenalaistavaa otetta. On kysyttävä, miten kuntoutusta voidaan toteuttaa ja mitata radikaalisti eri tavoin kuin nyt.

Soile Kuitunen ja Elli Aaltonen
Kuitunen on Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja ja Aaltonen Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat