Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina kuristaa luovuutta

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinan johto haluaisi tehdä Kiinasta luovan ja innovatiivisen yhteiskunnan. Samaan aikaan se jarruttaa luovuutta tehokkaasti.

Viime viikolla Kiina kielsi 120 musiikkikappaletta moraalittomina. Nettipalvelut ja karaokepaikat määrättiin poistamaan laulut valikoimistaan.

Kiellettyjä ovat esimerkiksi Xinjiekou-yhtyeen kappale En halua mennä kouluun ja taiwanilaisen Chang Chen-yuen kappale Rakastan taiwanilaisia tyttöjä.

Tämä on kuitenkin vain osa Kiinan musiikkisensuuria. Levyjä kielletään ja konsertteja perutaan muutenkin.

Musiikin sensuuri taas on vain osa taiteen ja kulttuurin sensuuria. Viime kuukausina Kiina on kieltänyt esimerkiksi japanilaisia piirroselokuvia, joissa viranomaisten mukaan ihannoidaan seksiä ja väkivaltaa. Viime vuodenvaihteessa sensuroitiin televisiosarja rajaamalla kuvista pois naisten avarat kaula-aukot.

Sensuuria on helppo perustella kansalle riettauden kitkemisellä. Moni hyväksyy perustelun, sillä Kiina on yhä sangen konservatiivinen yhteiskunta.

Sensuuri kuitenkin perustuu enemmän politiikkaan. Changin kielletyssä kappaleessa toki puhutaan tyttöjen riisumisesta. Todennäköisesti viranomaisia kuitenkin häiritsee enemmän kohta, jossa lauletaan näin: "En pidä kiinalaisista naisista, rakastan taiwanilaisia tyttöjä."

Kiinan näkökulmasta Taiwan on osa Kiinaa. Eron tekeminen taiwanilaisten tyttöjen ja kiinalaisten naisten välille kuitenkin vihjaa, ettei näin ehkä olekaan.

Kiinan kommunistipuolue on aina ollut tarkkana taiteen suhteen. Verisen kulttuurivallankumouksen käynnistysvaiheessa osansa oli sillä, että johtaja Mao Tsetung piti uhkana näytelmää nimeltä Hai Ruin erottaminen. Myös nykyinen johtaja Xi Jinping on kehottanut taiteilijoita palvelemaan sosialismia.

Luovuutta toteutetaan Kiinassa tällaisessa ilmapiirissä. Kiinalaiset taiteilijat joutuvat teostensa ideoinnin lisäksi aina miettimään, uskaltaako ideoita toteuttaa. Moni tekee töitään jarru päällä, itsesensuurin siemen takaraivossa. Tai käyttää luovuuttaan sen pohtimiseen, miten ilmaista asioita joutumatta sivuraiteelle tai jopa vankilaan. Radikaalien ajatusten esittäminen vaatii paljon rohkeutta.

Kiinassa on kuitenkin loistavia taiteilijoita ja muita luovia ihmisiä. Ilman sensuurin jarrua Kiinasta voisi helposti tulla luova ja innovatiivinen yhteiskunta – taiteen suurvalta, jonka luovuus heijastuisi myös teollisuuden innovaatioihin. Nykytilanteessa se on kuitenkin kaukana.

Mikko Paakkanen mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat