Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Majapaikkoja on oltava varalla, koska kriisit yllättävät aina

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen vastaanottokeskukset ovat ruuhkautuneet, koska turvapaikkaa hakevien määrä on kasvanut rajusti heinäkuussa.

Saapuneita ihmisiä on viety vastaanottokeskuksista väliaikaisiin hätämajoituksiin patjoille ja helsinkiläisiin hostelleihin – joista heidät siirrettiin viikonloppuna hätämajoitukseen muualle. Vastaanottokeskusten työntekijät tekevät pitkää päivää.

Yksi selitys vastaanottokeskusten ruuhkautumiselle on se, että turvapaikanhakijoita on ollut yllättävän paljon. Hakijoita voi itse asiassa tulla Suomeen tänä vuonna enemmän kuin koskaan.

Kesän alussa Maahanmuuttovirasto arvioi, että turvapaikkaa hakee Suomesta tänä vuonna selvästi yli 7 000 ihmistä. Yleensä hakijoita on ollut vuodesta toiseen keskimäärin 3 000–4 000, vaikka joinakin vuosina määrä olisi noussut.

Käytössä on kaksikymmentä toimipaikkaa, joissa on tilaa 4 200 ihmiselle. Nyt on majoitettuna puolisen tuhatta enemmän. Kirkkonummelle on avattu hätämajoitus. Uusien vastaanottokeskuksien avaamista on kiirehditty.

Maahanmuuttovirasto ei ole löytänyt yhtä syytä, miksi hakijoiden määrä on lisääntynyt. Virasto ei ole ilmoituksensa mukaan esimerkiksi alkanut myöntää turvapaikkoja tai oleskelulupia aiempaa helpommin.

Heinäkuussa viranomaiset kiinnittivät huomion albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymiseen lyhyessä ajassa. Taustalla havaittiin järjestäytynyttä toimintaa, eikä turvapaikkaa myönnetty rauhallisesta maasta tuleville.

Vastaanottokeskusten ruuhkautuminen kertoo pitkälti siitä, että maailman kriisit ja ihmisten todellinen turvattomuus yllättävät yhä suomalaiset. Täällä on tuudittauduttu siihen, että turvapaikanhakijat suuntautuvat naapurimaihin.

Maahanmuuttoviranomaisten pitää varautua siihen, että turvapaikkaa hakevien määrä voi lisääntyä vastedeskin.

Maahanmuuttoviraston toimia hidastaa ainakin se, että virasto ei pidä majapaikkoja varalla, koska niistä pitää maksaa. Valtioneuvosto kiirehtii turvapaikkoja poikkeuspäätöksellä vasta sitten, jos hakijoiden määrä kasvaa hyvin nopeasti moninkertaiseksi.

Yksi askel edes ruuhkien helpottamiseksi voisi olla, että varalla olevista majapaikoista tehtäisiin esisopimuksia, jotka nopeuttaisivat paikkojen avaamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat