Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisvirrat syntyvät kriiseistä eivätkä avustusoperaatioista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu Suomessa heinäkuussa liittyy Eurooppaan pyrkivien pakolaisten ja siirtolaisten määrän lisääntymiseen. Suomeen tulijoita on tänä vuonna pian 5 000, kun viime vuonna heitä oli kaikkiaan 3 651.

Uusien tulijoiden määrä pakottaa kohdemaat lisäämään turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen ja hakemusten selvittämiseen käytettyjä voimavaroja. Samalla voimistuvat vaatimukset tasaisemmasta vastuunjaosta ja myös tiukemmista rajoituksista maahanmuutolle.

Maahanmuutto on politisoitunut kysymys lähes kaikissa EU-maissa. Siitä käydyn keskustelun laatu paranee, kun siirtolaisvirroista ja niiden seurauksista on käytettävissä mahdollisimman hyvät tiedot. Hallitusohjelmaan kirjattu päätös selvittää maahanmuuton kustannukset ja vaikutukset voi parantaa keskustelua Suomessa.

Siirtolaisvirran luonteesta voi jo nykytiedoilla tehdä tärkeitä havaintoja.

Yksi yleinen väite on ollut se, että maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden auttaminen merellä Italian edustalla sekä vastuunjako turvapaikanhakijoiden sijoittamisessa toimivat houkuttimina entistä suuremmille maahanmuuttajajoukoille. Tulijoiden määrän kasvu näyttäisi tukevan tätä käsitystä, mutta kokonaiskuva on monimutkaisempi.

Italiaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole tänä vuonna kasvanut kovinkaan voimakkaasti viime vuodesta, vaikka avustusponnistuksia on lisätty huomattavasti. Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan Italiaan meritse tulijoita oli vuoden 2014 alkupuoliskolla 63 884. Tämän vuoden vastaava luku oli 70 354.

Sen sijaan siirtolaisvirta itäistä reittiä Turkin ja Balkanin maiden kautta on kasvanut nopeasti ja ohittanee piakkoin Italiaan tulijoiden määrän. Tulijat haluavat Schengen-alueelle ennen kuin Bulgarian ja Unkarin rajoille nousevat aidat valmistuvat. Itäisen reitin suosio voi myös olla yksi syy Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun.

Samalla on tullut selväksi, että taloudellisista syistä EU-alueelle hakeutuvat eivät ole siirtolaisten joukossa enemmistö. Selvästi yli puolet heistä pakenee sotia tai kotimaansa hirmuhallintoa. Jo siksi Syyrian ja Irakin sotien loppuminen olisi Euroopalle ensisijaisen tärkeää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat