Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus voi viedä vanhaan läänijakoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kainuun Sanomat kommentoi esitystä, jonka mukaan sote-uudistuksessa muodostettavien uusien itsehallintoalueiden sopiva määrä olisi 9–12.

"Näin Suomi palaisi vanhaan, vuosina 1960–1997 voimassa olleeseen läänijakoon. Läänejä oli tuolloin 12, ja Kainuu kuului Oulun lääniin."

"Väärästä päästä lähdetään liikkeelle, jos aluehallinnon uudistaminen aloitetaan rajoittamalla alueiden määrää. Se johtaa nykyisten 19 maakunnan väliseen riitelyyn ja kilpailuun siitä, kuka säilyy ja kuka ei. Rakentava keskustelu palveluiden järkevästä tarjoamisesta ihmisille jää sivuun, kun alueet vetäytyvät puolustuskannalle poteroihinsa."

"Kuten Paasikivi totesi, maantieteelle emme voi mitään, ja se pätee myös Suomen sisäiseen maantieteeseen. Itä- ja Pohjois-Suomen alueet ovat ja tulevat olemaan eri asemassa kuin etelässä ja lännessä. Sisäisiä tulonsiirtoja tarvitaan nyt ja vastakin. Se on oikeudenmukaista ja pitää koko maan asuttuna, mikä on myös turvallisuuspoliittinen kysymys."

"Työryhmä voisi pohtia, miten nykyiset hallintoalueet, kunnat ja valtio voivat järjestää palvelut niin, että ne tavoittavat järkevästi ja kustannustehokkaasti palvelua tarvitsevan ihmisen. Näin vältettäisiin se, että uudistuksesta tulee määrään pakottamisen prosessi, joka johtaa kilpavarusteluun ja kateuteen."

Pohjalainen näkee sote-uudistuksen alueellista pohjaa pohtineen työryhmän esityksessä mahdollisuuksia, ainakin Pohjanmaan suunnalla.

"Aika on kypsä, nyt kysytään tekijöitä. Pohjalaismaakuntien tulee vakavasti suunnitella yhdistymistä, kun sosiaali- ja terveyspalveluita aletaan järjestää uuteen uskoon."

"Valtio toimisi palveluiden rahoittajana, kuten yleisesti Euroopassa. Kunnilla ei olisi rahoitusvastuuta. Selvitysryhmä selvittäisi myös verotusoikeuden järkevyyden."

"Näyttää siltä, että toimivaan aluejakoon kuuluu Suomessa noin tusina maakuntaa."

"Avit ja elyt rakennettiin läänien tilalle, ja samalla kansalainen putosi kyydistä. Mahtaako moni aluehallintovirastossakaan tarkalleen tietää, missä kulkevat Länsi- ja Sisä-Suomen rajat? Nämä keinotekoiset aluejaot tulisi viimeistään nyt muuttaa luontevammiksi."

"Nyt on aika Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan päättäjien tarttua hetkeen. Kaikki kolme pohjalaismaakuntaa ovat aluekehitystilastojen kärkipäässä. Voimat yhdistämällä suurmaakunta nousisi piirikunnallisesta sarjasta valtakunnalliseksi tekijäksi. – – Vaihtoehto voi olla karu: historiallisen Pohjanmaan repeäminen kolmeksi heittopussiksi, joita Helsinki nakkelee mielensä mukaan eri suuntiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat