Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan syyskausi pyörähtää käyntiin tällä ja ensi viikolla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Nanna Saarhelo HS
Eduskuntatalossa on meneillään remontti.
Eduskuntatalossa on meneillään remontti. Kuva: Nanna Saarhelo HS

Vaikka säästä voisi jotain muuta päätellä, kesä alkaa olla ohi myös politiikassa. Politiikan syyskausi lähtee liikkeelle tällä ja ensi viikolla, kun puolueiden eduskuntaryhmät pitävät kesäkokouksiaan.

Tällä viikolla kokoontuvat vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmät. Ensi viikolla pidetään sekä keskustan että Sdp:n ryhmien kesäkokoukset. Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokous on vasta syyskuun alussa, mutta ministeriryhmä kokoontuu Lapissa jo tällä viikolla.

Yleensä kokouskaupunki valitaan Suomen kartalta sen perusteella, missä suunnassa puolueella olisi eniten voitettavaa. Koska eduskuntavaalit olivat vasta viime keväänä, paikalla ei nyt ole kovin paljon merkitystä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen alkutaival on hallitusneuvottelujen jälkeen kulunut enimmäkseen Kreikan talouskriisiä seuratessa. Erityisen vaikeaa Kreikan kolmanteen tukipakettiin taipuminen oli luonnollisesti perussuomalaisille. Kilpailevat puolueet ovat päässeet irvailemaan perussuomalaisten puheenjohtajalle Timo Soinille kaikkien aikojen takinkäännöstä.

Kotimaan politiikassa agendaa hallitsivat Fennovoiman ydinvoimalahakemus sekä Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja talousongelmat. Ei ihme, että vihreiden kannatus on kesän aikana vain kasvanut.

Alkusyksyn keskeiset poliittiset kysymykset liittyvät tavalla tai toisella julkiseen talouteen ja kansantalouteen. Työmarkkinajärjestöjen pitäisi päättää jo tämän viikon lopulla, lähtevätkö ne mukaan yrittämään pääministeri Sipilän kaipaamaa yhteiskuntasopimusta. Selvitysmieheksi nimitetyn entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen pitäisi sitä ennen arvioida, onko hankkeella onnistumisen mahdollisuuksia.

Todennäköisesti sopimusta lähdetään yrittämään, vaikka onnistumisen edellytykset eivät näytä kovin hyviltä. Mutta jos hanke onnistuu tavoitteissaan, on palkintokin huomattava: Suomen vientiyritysten kilpailukyky paranee olennaisesti. Siitä toivottavasti seuraisi teollisuudelle lisää tilauksia ja työpaikkoja, jolloin myös julkinen talous vahvistuisi. Pikavoittoja hankkeesta on turha odottaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto haluaisi pitää neuvottelujen asialistan mahdollisimman yksinkertaisena: lisää työaikaa ja työajat joustavammiksi esimerkiksi paikallisesti sopimalla. Hallitus tavoittelee sopimuksella yksikkötyökustannusten alentamista vähintään viidellä prosentilla. Siten pyritään parantamaan Suomen kilpailukykyä verrattuna tärkeimpiin kilpailijamaihin kuten Saksaan ja Ruotsiin. Vastapainoksi hallitus lupaa veronkevennyksiä ja palkansaajille parempaa muutosturvaa. SAK vaatii asialistalle muutosturvan lisäksi työsuhdeturvan ja työttömyysturvan parantamista. Työajan lisäämisestä ilman korvausta SAK ei suostu neuvottelemaan.

Politiikan normaaliin vuodenkiertoon kuuluisivat näihin aikoihin hallituksen budjettineuvottelut eli niin kutsuttu budjettiriihi. Tänä vuonna se pidetään vasta syyskuun toisella viikolla. Hallituksen työskentelyn käynnistäminen kesti touko–kesäkuun vaihteeseen asti. Ensi vuoden budjetin ohella neuvotteluissa pitäisi sopia julkisen talouden suunnitelmasta.

Budjetin kanssa tasapainoilusta ei tule helppoa, sillä Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden tuotanto jatkoi alkuvuodesta supistumistaan. EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan Suomi oli ainoa EU-maa, jonka kansantuote supistui toisella vuosineljänneksellä edellisestä kvartaalista (IS 17. 8.).

Perussuomalaisten kannattajakunta kipuili Kreikka-päätöksestä. Siinä vaiheessa kun budjettiin tulevat menojen nipistykset alkavat tuntua kansalaisten arjessa, voi muiltakin kuin perussuomalaisten kannattajilta odottaa lisää oireilua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat