Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fasismi kasvaa tunnetilasta yhteiskunnalliseksi voimaksi

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Woody Allenin uusin elokuva Irrational Man on kiinnostava puheenvuoro keskusteluun siitä, mitä on fasismi.

Elokuvassa maailmaan ja itseensä tympääntynyt filosofian opettaja kuulee sattumalta epäoikeudenmukaisuudesta, joka liikuttaa häntä syvästi. Hän päättää muuttaa asioiden suunnan: vain yksi täydellinen murha, ja oikeus saa uuden mahdollisuuden.

Allenin käsikirjoittaman opettajan lähtökohta on samanlainen kuin fasismin lumoukseen ajautuvan ihmisen tunnetila.

Tarmo Kunnas on eritellyt fasistiseen maailmankuvaan johtavia lähtökohtia kirjassaan Fasismin lumous. Teos kartoittaa älymystön ja fasismin suhdetta. Ihmisen mielen täyttää syvä tunne epäoikeudenmukaisuudesta ja voimattomuudesta sen edessä. Yhteiskunta näyttäytyy heikkona ja kaikin puolin korruptoituneena. Ainoa tapa saada aikaan muutos on löytää uusi selkäranka ja ottaa oikeus omiin käsiin. Mieli on kirkas: on minä ja muut.

Tämä tunne ei vielä tee fasismista yhteiskunnallista liikettä. Sellainen syntyy vasta, kun yhteiskunta ajautuu kriisiin: taloudellinen tilanne heikkenee jyrkästi, ja yhteiskunnallinen vastakkainasettelu kärjistyy.

Sekään ei vielä riitä. Tarvitaan yhteinen vihollinen. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Euroopassa sellaiseksi nousi kommunismi. Sen pelko laukaisi fasismin suuriksi yhteiskunnallisiksi liikkeiksi.

Meidän aikanamme nämä fasismin edellytykset alkavat taas täyttyä pelottavalla tavalla. Nyt viholliseksi on nostettu islam.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeistä historiaa kannattaa tutkia. Miten silloin toimittiin? Miksi Suomi oli niitä harvoja eurooppalaisia valtioita, joissa fasismi ei saanut yhteiskunnallista yliotetta?

Yhden näkökulman ajan henkeen tarjoaa Panu Rajalan kirjoittama Olavi Paavolaisen elämäkerta Tulisoihtu pimeään.

Paavolainen oli pesunkestävä älykkö. Hän hurmaantui omiin ajatuksiinsa, omaan kuvaan itsestään.

Paavolainen etsi itselleen tilaa ja näkyvyyttä heittelehtimällä ajan aatteiden virrassa. Hän lumoutui milloin modernismista, milloin natsien soihtukulkueista, milloin pakanuudesta, milloin punaisen vallankumouksen voimasta. Häntä kiehtoivat voima ja voittaminen.

Provokaatio kuului Paavolaisen tapaan puhua. Oli tärkeää osata kiihtyä. Silti hän varmaankin koki jatkuvasti aidosti etsivänsä oikeutta ja totuutta. Samat ristiriidat ovat repineet älymystöä kautta vuosien.

Paavolainen ei löytänyt rauhaa vaan kuoli henkisesti ja fyysisesti murtuneena miehenä.

Tämän lehden Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä avasi toisen näkökulman tuohon aikaan Kreikan kriisiä käsittelevässä kirjoituksessaan (HS Merkintöjä 20. 7.). On tärkeää osata myötäelää, mutta "tunteilla pelaaminen johtaa vaarallisille vesille", hän kirjoitti.

Paavolaisen ja hänen kaltaistensa ajan aatteista huumaantuneiden älykköjen vastavoima 1930-luvun Suomessa oli tavallisten ihmisten maltti ja myötäelämisen kyky. Sisällissota, bolševikki-Venäjä ja suuri lama eivät murtaneet kansanvaltaista järjestelmää vaan vahvistivat sitä. Ihmiset uskoivat niitä poliittisia johtajia, jotka puhuivat laillisuuden, sovinnon, kohtuuden ja yhteiskunnallisten uudistusten puolesta.

Kaikki nämä ovat tässäkin ajassa olennaisia asioita. Laillisuus turvaa yksilön oikeuden toteuttaa itseään, sovinnon ajatus hillitsee mieltä ja kieltä, realiteettien taju auttaa näkemään maailman haasteet todellisessa koossaan ja sitoutuminen uudistumisen ajatukseen antaa näköalan.

Suomessa fasismi joutui perääntymään, koska suuri enemmistö suomalaisista oli valmis sietämään elämän epätäydellisyyttä mieluummin kuin marssimaan hurmahenkisen totuuden tahdissa. Ei kiihkoa, ei tunteilua. Luottamusta siihen, että naapurikin haluaa omalla tavallaan rakentaa yhteistä hyvää. Ei veriuhreja vaan suhteellisuudentajua.

Woody Allenin elokuva päättyy samanlaiseen tilanteeseen kuin missä Suomi eli 1930-luvun alussa. Murhan tehnyt filosofian opettaja joutuu perustelemaan tekonsa ja kohtaamaan sen seuraukset. Miltä murha näyttää, kun sen kyseenalaistaa ihminen, jolle jokainen elämä on itseisarvo ja jolle tarkoitus ei pyhitä keinoja?

Näiden kysymysten edessä filosofian opettaja jäi mykäksi. Samalla tavalla kuin 1930-luvun fasismi Suomessa.

Antti Blåfield blafield.antti@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat