Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljelijät ja budjetin tekijät toivovat aurinkoista syyskuuta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vähemmän myytävää alenevien hintojen markkinoille.

Suomalaisen viljanviljelijän ansaintaongelma tulee siitä, että Suomen viljasato jäänee tänä vuonna pienemmäksi kuin parina viime vuotena.

Muualla maailmassa sadosta on tulossa suuri, ja kysyntä on muun muassa taantuman vuoksi ollut laskussa.

Hinnat siis laskevat – ehkä kuluttajan iloksi, mutta viljelijän suruksi.

Suomessa tuotanto ylittää kysynnän, ja kotimaistakin kysyntää voidaan tyydyttää tuonnilla. Viljelijä on tuotteineen kytketty maailmanmarkkinoiden hintoihin. Suomalainen ongelma on myös se, että täällä tuotantokustannukset ovat suuremmat kuin tuottavammilla viljelyseuduilla.

Vielä pari kolme viikkoa sitten Juha Sipilän (kesk) hallitusta hätistettiin liikkeelle sommittelemaan katokorvauksia. Pelkona oli, että tämän vuoden sato tuhoutuu märän alkukesän ja kylmän keskikesän vuoksi.

Viljojen kylvö myöhästyi ja paikoin kylvö jäi märkyyden vuoksi tekemättäkin. Luonnonvarakeskus Luke arvioi kuukausi sitten, että viljasato jää viidenneksen viimevuotista pienemmäksi.

MTK kaipasi hallitukselta kriisipakettia, jonka arvo on ainakin sata miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) suhtautui viljelijöiden etujärjestön MTK:n avunhuutoon hieman yllättäen suopeammin kuin maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

"Maataloustuet ja budjettimomentit tulevat olemaan vakio. Se, missä sitten on ehkä pientä liikkumavaraa, on kärkihankkeet", Stubb sanoi Maaseudun Tulevaisuuden mukaan.

Pyydettynä mutta yllätyksenä tulleet elokuun helteet voivat muuttaa tilanteen.

Kasvukausi on keskimääräisestä jäljessä, mutta jos sää pysyy aurinkoisena ja kuivana vielä kuukauden verran, sato voi olla lähes yhtä hyvä kuin parina viime vuotena. Ja ne sadot olivat hyviä.

Alueelliset erot ovat tosin suuria.

Jos maailmanmarkkinahinnat laskevat ja sato jää hieman viimevuotisesta, viljelijöiden tulotaso kyllä alenee, mutta muutaman viikon takaista arviota kriisipaketin koosta voidaan pienentää. Se taas on onnellista budjettisäästöjen aikakaudella.

Ja olisihan se paketti hieman huonosti sopinut kärkihankkeiden henkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat