Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Askel eteenpäin, puoli askelta takaisin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) verbiä hyödyntäen: Kiina iteroi talouspolitiikassaan. Maa hakee aktiivisesti suuntaa tulevaisuuteen, etenee, mutta kurssinmuutoksista tapaa seurata muutoksia takaisinpäin.

Kiinan ja Venäjän talouspolitiikan johtamisen tavassa on yhteistä ainakin se, että lopputulosten pitää olla poliittista johtajuutta vahvistavia.

Eroja kuitenkin on useita. Yksi merkittävä ero on se, että Kiina näyttää tietävän, millaiseksi sen olisi muovattava talouttaan, jotta talous toimisi hyvin tulevaisuudessa. Venäjä elää energiateollisuuteen nojaavassa, geopolitiikan jatkeeksi sommitellussa talouspolitiikassaan ikuista eilistä.

Viime viikolla tehdyt yuanin devalvoinnit ovat yksi esimerkki siitä, kuinka vaikeaa Kiinan on valita suuntaansa.

Kiina on ajat sitten ymmärtänyt, ettei se voi rakentaa taloutensa tulevaisuutta vientiteollisuuden ja alhaisten työvoimakustannusten varaan. Viennin veto nostaa kustannuksia ja kasvattaa palkkoja, ja halvempaa työvoimaa on aina jossain.

Kehitys kohti hyvinvointivaltiota tarvitsee hyvinvoipaa keskiluokkaa – eli kasvavia kotimarkkinoita ja markkinaehtoisuutta.

Maan johtajat ovat koettaneet kääntää kurssia. Kotimarkkinoille on tarjottu tukea viennin kustannuksella.

Mutta kun teollisuustuotanto ei sitten kasvakaan oletetusti, vienti saa pian apua devalvoinnista – askel yhteen suuntaan, puoli askelta takaisin.

Ratkaisun toinen puoli on se, että devalvointien kylkiäisenä Kiina lisäsi valuuttansa vapaata kelluntaa. Maa havittelee yuanille reservivaluutan roolia. Samaan aikaan Kiina etenee kohti markkinatalouden asemaa. Näiden tavoitteiden saavuttaminen tarkoittaisi huomattavaa tunnustusta Kiinan taloudelle – ja sitä, että muiden maiden olisi entistä vaikeampaa hillitä kiinalaista tuontia polkumyyntitulleilla ja rajoituksilla.

Mutta ihan loppuun saakka tätäkään valuutansiirtoa ei tehdä. Yuanin kurssia aiotaan vastedeskin ohjailla, mutta narut pidetään löysemmällä. Jos pääoman liikkeitä halutaan vapauttaa – kuten Kiinan hallinto näyttäisi haluavan ja kuten markkinatalouteen kuuluu –, aidosti kelluva valuutta olisi parempi.

Kiina on päästänyt yksityiset sijoittajat rahoittamaan yksityisiä yrityksiä. Kiinassa pörssiyhtiöiden omistukset ovat muodostuneet erittäin hajautuneiksi.

Länsimaisen mittapuun mukaan piensijoittajien odotukset Kiinassa ovat ylimitoitettuja. Kiinalaiset tuntuvat pelaavan rulettia: he panevat suuria panoksia suurilla voitto-odotuksilla yrityksille, joiden toiminnasta, tuloksista ja tulevaisuudesta heillä ei ole suurta käsitystä.

Tällainen asetelma johtaa sopuli-ilmiöön. Pörssikurssien nousut ovat äkkijyrkkiä. Paniikki voi syntyä ilman näkyvää syytä ja johtaa romahdukseen.

Kiinan johtajat ovat yrittäneet patistaa rahoituslaitoksia ja hallintoa vakauttamaan pörssejä ja rakentamaan patoja, joilla hillitään mahdollisia äkkiliikkeitä. Mutta kun kurssit sitten romahtavat, apua tarjotaan ja patoja avataan.

Kiinaa on viime aikoina kiitelty siitä, että maa on vihdoin nähnyt ympäristökatastrofinsa, kun se on alkanut muuttua kansantuotteen rasitteeksi.

Kiina on lisännyt ponnistelujaan kohti vihreämpää teollisuutta, ja kaikkein saastuttavimpia teollisuuslaitoksia on luvattu sulkea.

Ilmaston lämpenemisestä huolestuneet ja maailmanlaajuisia hiilidioksidirajoituksia kaipaavat ovat seuranneet huolestuneina, miten vihreälle tavoitteelle käy, kun talous ei kasvakaan ihan toivottuun tahtiin. Toivottavasti tämä iterointi ei vie tavoitteen "devalvointiin". Kiinan talouden vihertyminen on maailmanlaajuinen etu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat