Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islanti nousi talouskriisistä jakamalla varoja uudelleen

Pääkirjoitus
 
Hannu Uusitalo
Kalle Koponen / HS
Islantilaispankki Glitnir kansallistettiin vuonna 2008.
Islantilaispankki Glitnir kansallistettiin vuonna 2008. Kuva: Kalle Koponen / HS

Erityisesti pienituloisia turvanneen kriisinhoidon seurauksena tuloerot pienenivät, työttömyysturva parani ja köyhyys väheni.

Islantilaispankkiirit nousivat Suomessa puheenaiheeksi vuonna 2007. Muun maailmanvalloituksen ohella he aikoivat ostaa myös Suomen, kuten Talouselämä otsikoi juttunsa toukokuussa 2007.

Lokakuussa 2008 rahoitussektorin kupla kuitenkin puhkesi, ja Islanti ajautui syvään taloudelliseen kriisiin. Vuoden 2008 lopussa budjettiylijäämä kääntyi liki 14 prosentin alijäämäksi suhteessa bruttokansantuotteeseen. Talous sakkasi.

Bruttokansantuote romahti runsaat kuusi prosenttia, työttömyys kaksinkertaistui noin 7,5 prosenttiin ja työllisyysaste putosi yli 80 prosentista noin 75 prosenttiin.

Maa ajautui poliittiseen kriisiin. Islantilaiset äänestivät aikaistetuissa kevään 2009 vaaleissa valtaan sosiaalidemokraattien ja vihreän vasemmiston hallituksen.

Kriisin rajuuden huomioon ottaen Islanti toipui nopeasti. Bruttokansantuote alkoi kasvaa jo vuonna 2010, ja kasvu on sen jälkeen ollut nopeampaa kuin euromaissa. Työllisyysaste alkoi nousta, ja työttömyys on vähentynyt. Julkisen talouden alijäämä oli vuoteen 2013 mennessä alentunut 2,1 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Islanti ei ole euromaa. Kruunun devalvoituminen noin 50 prosentilla paransi viennin kilpailukykyä ja tuki maalle tärkeää matkailuelinkeinoa tekemällä Islannista äkkiä edullisen turistikohteen.

Devalvaatiosta seurasi tuontihintojen nousu ja inflaatio, mikä yhdessä työllisyyden heikentymisen kanssa aiheutti reaalipalkkojen voimakkaan alenemisen ja lisäsi erityisesti pienituloisimman väestönosan toimeentulo-ongelmia.

Islannin toipumistarinan ydin on siinä, miten näihin ongelmiin tartuttiin.

Kun julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen oli ennen kriisiä noin 25 prosenttia, se nousi korkeimmilleen, noin sataan prosenttiin, vuonna 2011. Islannin hallitus elvytti mutta teki myös leikkauksia. Oleellista on, miten elvytettiin ja mitä leikkauksia tehtiin.

Islannin yliopiston sosiologian professori Stefán Ólafsson kutsuu toimia uudelleenjaon strategiaksi. Hallituksen johtoajatuksena oli suojata pienituloisia kriisin pahimmilta vaikutuksilta. Tämä rahoitettiin lisäämällä keski- ja suurituloisten taakkaa ja ottamalla lisää velkaa.

Kotitaloudet olivat velkaantuneet voimakkaasti vuosina 2003–2007. Kuplan puhkeaminen aiheutti yhdessä inflaation ja alentuneiden reaalipalkkojen kanssa kotitalouksille suuria ongelmia. Velkaantuneiden ahdingon helpottamisesta tuli iso poliittinen kysymys. Velkaongelmaa hoidettiin muun muassa antamalla velkoja anteeksi.

Yhteistä näille järjestelyille oli, että kotitalouksien saama tuki velkaan suhteutettuna oli suurin pienituloisille kotitalouksille ja väheni kotitalouden tulotason kasvaessa.

Pienituloisia suojattiin myös muilla ratkaisuilla. Verotuksen progressiota lisättiin alentamalla väestön pienituloisimman 60 prosentin veroastetta ja kiristämällä suurituloisempien verotusta. Työttömyysturvaa parannettiin ja luotiin ilmeisen menestyksellisiä aktivointiohjelmia pitkäaikaistyöttömille. Asumisen tukea parannettiin, ja pienimpiä vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeitä korotettiin.

Julkisiin menoihin tehtiin myös leikkauksia. Ne kohdistuivat terveysmenoihin, vapaa-ajan ja kulttuurin menoihin sekä koulutukseen. Tulonsiirrot lisääntyivät vuodesta 2007 vuoteen 2011 reaalisesti yli 10 prosenttia, mutta palveluiden menot alenivat kolme prosenttia.

Tämän kriisinhoidon ansiosta pienituloisimpien elintaso aleni jonkin verran mutta suurituloisten huomattavasti enemmän. Aiemmin kasvaneet tuloerot supistuivat voimakkaasti.

Islannin tuloerot olivatkin vuonna 2011 Euroopan kolmanneksi pienimmät. Myös köyhyysaste aleni, erityisesti eläkeläisten keskuudessa.

Ehkä paradoksaalisesti hallituspuolueet kokivat vuoden 2013 vaaleissa merkittävän tappion. Islannin esimerkki kuitenkin osoittaa, että tiukassakin taloustilanteessa on vaihtoehtoja.

Yksi vaihtoehto on suojata erityisesti pienituloisia ja sälyttää taakkaa enemmän niille, joiden kantokyky on parempi. Tämä voidaan tehdä taloudellista kehitystä ja julkista taloutta vaarantamatta.

Hannu Uusitalo
Kirjoittaja on professori, joka työskenteli johtajana Eläketurvakeskuksessa ennen eläköitymistään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat