Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia keskeytti aloitetun urakan

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Ennen vanhaan toimittajat leikkasivat omat ja omaa työtänsä koskevat kirjoitukset talteen leikekirjaan. Pölyisen leikekirjan ruskettuneissa leikkeissä on yllättävän tuoreen tuntuisia uutisia ja tulkintoja.

Keväällä 1993 olen näköjään kirjoittanut eduskunnan keskustelusta uutisen "Työ saatava halvemmaksi". Uutisessa kerrotaan, että hallitusryhmien edustajat vaativat työmarkkinajärjestöiltä joustavuutta, jotta Suomen kilpailukyky palautettaisiin. Lisäksi kansanedustajat toivovat panostuksia, joilla vientiin saataisiin lisää korkean teknologian tuotteita.

Samana keväänä on julkaistu uutinen, jossa valtiovarainministeri Iiro Viinanen toivoo yksikkötyökustannusten alentamista. Ministeri tarjoaa lomarahojen ja pekkaspäivien poistamista ja palkkojen jäädyttämistä.

Vuotta aiemmin Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kävi ylimääräisellä tarkastusmatkalla Suomessa. Pistokokeen huomioista syntyi raportti, jonka tulkinnat olivat niin napakoita, että se salattiin. Eräs eduskunnan pankkivaltuutettu hankki raportin pyynnöstäni. Sen kulmaan liitetyn "Ystävällisin terveisin Rolf Kullberg" -lapun heitin sukkelasti roskiin.

Uutinen IMF:n neuvoista herätti hälyä ja kiristi pääministeri Esko Ahon ja Suomen Pankin pääjohtajan välejä.

Vajeen kasvu uhkaa elpymistä, hallituksen uskottavuus on heikko, tarvitaan julkisten menojen leikkauksia ja passivoivien työttömyyskorvausten poistoa, tekstissä luetellaan IMF:n näkemyksiä.

Lisäksi tulosopimuksen on oltava maltillinen, työmarkkinoille tarvitaan joustoja ja yritysten palkkaratkaisuissa on oltava vaihtelua, koska kilpailukykyongelmat vaihtelevat yritysten välillä.

Leikekirjan sivulla on myös uutinen, jossa Aho patistaa työmarkkinajärjestöjä ottamaan vastuuta työllisyydestä.

Vastaus tulee toisessa uutisessa. Hallitus sanelee ratkaisuja. Yhteiskuntarauha on vaarassa, hallitukselle kerrotaan. Sdp tukee näkemystä oppositiosta.

Jos vaihtelee hieman toimijoiden nimiä ja poistaa uutisista tuon ajan pohdinnat markan arvosta, nyt päätyy melkein samoihin teksteihin.

Pääsikö tässä käymään niin, että devalvaatio ja Suomen lottovoitto, Nokia, keskeyttivät urakan? Kun näiden "windfallien" vaikutus katosi, oikomatta jätetyt talouden ja taloutta koskevan päätöksenteon ongelmat löytyivät parikymmentä vuotta myöhemmin edestä. Nyt niitä ei pääse pakoon, sillä talousdopingia ei ole tarjolla.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat