Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotouttaminen ja sopeuttaminen täytyy aloittaa heti – pakolaisille eivät pelkät neuleohjeet riitä

Pääkirjoitus
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Ääni havahdutti. Olen lukenut Euroopan pakolaisvirroista joka päivä. Mutta Ylen toimittajan ääni, kun hän raportoi tällä viikolla Budapestista: Sampo Vaarakallio oli kiihtynyt, melkein hengästynyt. Puistot ja rautatieasemat olivat täynnä pakolaisia, kaatosateessa. Nostin katseeni virkkauksesta. Kuvissa ihmismassat sulloutuvat hädissään juniin. Hirveä näky.

Pelkästään Unkariin on tullut kevään jälkeen yli 100 000 pakolaista. Yli 50 000 on hakenut sieltä turvapaikkaa. Kreikasta turvapaikkaa haki viime viikolla 20 000 ihmistä. Suomessa on tänä vuonna lähes 5 000 hakijaa, ja se on meistä paljon.

Päätän painaa mieleen tämän hetken. Euroopassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. Sen on pakko kolahtaa meihinkin niin, että tuntuu. Vielä ei tunnu missään.

Tuttujen lomajutuissa Eurooppa on niin kuin ennenkin – ei pakolaisia.

Yksi työkaveri oli nähnyt kotikylän uimarannalla afganistanilaisia. Kylän rouvat lahjoittivat näille naisille lankoja ja opettavat heitä neulomaan. Kaverikin vei kassillisen. Tällaista täällä puuhaillaan.

Entä jos Suomeen tulisikin 100 000 pakolaista? Ehkä hyvinvointivaltion turvaverkko repeäisi lopullisesti. Hyväosaiset jatkaisivat elämää muurien takana. Kauhukuva. Tulisiko meistä Amerikka?

Mitä ajattelee Juho Saari, hyvinvointisosiologian professori? Pakko kysyä.

100 000 pakolaista ei väräyttäisi systeemiä, Saari vastaa. Heidät asutettaisiin kouluille ja kasarmeille. He saisivat alennettua toimeentulotukea. Hiljalleen jengi integroitaisiin koulutukseen ja normaaliin asumiseen. Rahasta selvittäisiin: kustannus olisi aika kohtuullinen suhteessa kaikkiin sosiaalimenoihin.

"Todellinen uhka olisi moraalinen paniikki, jonka porukka epäilemättä aiheuttaisi", Saari sanoo. Uhka on pahempi, jos tulijat ovat nuoria miehiä, jotka voivat ryhtyä tekemään rikoksia.

Mutta 100 000:ta tuskin ihan heti tulee, Saari arvelee. Miksi Suomi ei kelpaa? Ihmiset menevät sinne, missä on jo sukulaisia – kuten Ruotsiin ja Tanskaan.

Olemme jo nyt lirissä, sanoo mieheni. Suomi rakentaa pikavauhtia uusia vastaanottokeskuksia, mutta mistä työntekijät? Onhan meillä fiksuja ihmisiä työttöminä. Homma on kuitenkin vaikea. Se vaatii erityistä ammattitaitoa. Kotouttaminen ja sopeuttaminen on aloitettava heti, eikä siinä saa säästää tai käy huonosti. Jos vastaanottokeskukset tyrivät, ongelmat leviävät, mies puhkuu.

"Eivät ne mitään narikoita saa olla", hän sanoo. Neuleohjeilla ei pärjätä.

Anna-Stina Nykänen anna-stina.nykanen@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat