Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion leipää on tarjolla enää harvoille sitkeille

Pääkirjoitus
 
Marja Salmela

Valtion leipä on pitkä mutta kapea, opastivat vanhemmat nuoria urasuunnitelmissa vielä 1960-, 1970- ja 1980-luvuilla. Virkamiehet olivat erottamattomia: heitä ei voitu sanoa irti, elleivät he olleet tehneet rikosta.

Vaikka palkka oli pienehkö, valtion ainutlaatuinen eläkejärjestelmä varmisti toimeentuloon työuran jälkeen. Yksityisille vastaava etuus alkoi kertyä vasta 1960-luvulla.

Ennen 1990-luvun lamaa valtiolla – lääninhallituksissa ja -sairaaloissa, postissa, rautateillä, verovirastoissa sekä tie- ja vesirakennushallituksessa – työskenteli 210 000 suomalaista. Nyt heitä on enää 77 000.

Synkkä lama rusensi ensimmäisen kerran pitkää ja varmaa leipää. Muutos tapahtui yhtiöittämällä. Esimerkiksi Posti ja VR muutettiin yhtiöiksi, ja virkamiehistä tuli tavallisia työntekijöitä, joiden irtisanominen oli mahdollista. Samaan aikaan erikoisedut, kuten kesäajan lyhyet työpäivät, hävisivät.

Lama karsi valtiolta pois 60 000 palkollista.

Seuraavan kerran valtion leipää alkoi nirhata Matti Vanhasen (kesk) hallitus vuonna 2003. Tuottavuusohjelma linjasi, että vain joka toisen eläkkeelle lähteneen tilalle saa palkata uuden työntekijän. Päätettiin myös, että jos työntekijöitä lähtee muualle, puolet vapautuvista työpaikoista jätetään täyttämättä.

Vanhasen ja Jyrki Kataisen (kok) hallitusten leikkaukset vähensivät yhteensä 12 000 työpaikkaa. Osan tehtävistä ovat tietysti hävittäneet uusi tekniikka, uudet työskentelytavat ja palvelujen, kuten verotuksen, vieminen verkkoon.

Viisi vuotta sitten tapahtui jälleen iso muutos. Yliopistot säätiöittivät itsensä, ja niiden palvelukseen siirtyi vajaat 40 000 valtion palkollista. Samalla valtiotyönantajan harteilta putosi kiusallisen suuri määräaikaisten joukko, jonka työsuhteita pätkivät tutkimusapurahat.

Pitkään valtio selviytyi tehostamisohjelmista kuiville, koska eläkkeelle jäi useita tuhansia työntekijöitä. Viime vuonna tämäkään ei enää riittänyt, vaan valtion työpaikkojen piti ottaa käyttöön harvinaiset keinot – yt-neuvottelut.

Yt-neuvottelujen sarja pyörähti myös liudassa tutkimuslaitoksia, hätäkeskuksia ja ely-keskuksia viime vuonna. Mikään ei enää erota valtion palkkalaisia yksityisten yritysten väestä. Tätä ei moni olisi uskonut tapahtuvan.

Esimerkiksi VTT irtisanoi 250 ja THL vajaat 120 työntekijää, ja ne joutuivat sulkemaan monta toimipaikkaansa eri puolilla maata. Monet laitokset sanovat, että niiden on pakko heikentää varautumista onnettomuuksiin ja kriiseihin.

Vaikka ely-keskukset menettivät 220 virkamiestä, erilaiset lupaprosessit pitäisi yhä hoitaa. Nyt uhkana on, että yritykset joutuvat odottamaan esimerkiksi ympäristöä ja rakentamista koskevia lupia entistä kauemmin.

Maistraattien yt-neuvottelujen jälkeen pelkona on, että oikeudenkäynnit ruuhkautuvat ja tuomioiden saaminen viivästyy.

Virastoissa ei ole enää harjoittelijoitakaan. He hävisivät ajat sitten.

Pian nähdään, pystyykö pienentynyt virkamiesjoukko hoitamaan tehtävänsä vai joudutaanko sen työtahtia kiristämään, jotta palvelujen laatu ei vaarannu.

Palkollisia on putsattu niin kovalla kädellä, että enää 3,7 prosenttia palkansaajista on valtiolla töissä. Heistä noin 40 prosenttia työskentelee Puolustusvoimissa, Rajavartiolaitoksessa ja poliisissa.

Luku on pienin EU-maista. Tämän vuoden alussa EU:n komissio totesikin, että Suomi hoitaa hallintonsa ja palvelunsa tehokkaimmin.

Tästä eteenpäin joukko kutistuu yhä, sillä eläköityminen jatkuu kovaa tahtia: tänä vuonna eläkkeelle siirtyy yli 3 500 valtion työntekijää ja ensi vuonna lähes saman verran. Vuonna 2017 lähtee yli 3 000 ja vuonna 2018 nelisentuhatta.

Jos Vanhasen hallituksen periaate pitää, vain puolelle 14 000 lähtijästä voidaan palkata seuraaja. Silloin valtionhallinnon voimavarat ja tehtävät ovat eri paria.

Pystytäänkö uupuvaa työpanosta paikkaamaan digitalisaatiolla, vai pitääkö valtion ryhtyä ulkoistamaan esimerkiksi työvoimapalveluja yksityiselle yritykselle?

Sen voi ennustaa, että jäljelle jääneissä tehtävissä pärjää vain sitkeä ja rohkea puurtaja. Hän ei hakeudu valtion leipiin vahingossa tai hyvän palkan vuoksi vaan siksi, että arvostaa omaa työtään hyvinvointiyhteiskunnassa.

Marja Salmela marja.salmela@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kaupunkitoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat