Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian suuri nousu palasi tulevaisuuteen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Brasilialaisia ärsyttää syystäkin hokema, jonka mukaan heidän maansa on tulevaisuuden maa ja myös pysyy sellaisena. Toiveet vakaammasta ja paremmasta tulevaisuudesta ovat todella toistuvasti hiipuneet, mutta Brasilia on 2000-luvulla myös ottanut suuria askeleita kohti vaurautta ja kasvavaa kansainvälistä vaikutusvaltaa.

Nyt vanha hokema tekee kuitenkin paluuta. Brasilian asemalle suurten kasvutalouksien Brics-ryhmän ensimmäisenä kirjaimena ei ole entisenlaisia perusteita. Keskuspankin uusien arvioiden mukaan talouden vuosia jatkunut kasvu kääntyy tänä vuonna 2,1 prosentin laskuksi ja pysyy miinusmerkkisenä mahdollisesti vielä vuonna 2017. Tällaista taantumaa ei ole koettu Brasiliassa 1920-luvun suuren maailmanlaajuisen laman jälkeen.

Luvut voivat vaikuttaa tutuilta talouskasvunsa hukanneessa Suomessa, mutta Brasiliassa vaikutukset ovat ankarammat kuin täällä. Jopa lievä kasvu on käytännössä taantumista maassa, jonka yli 200-miljoonainen väestö jatkaa suurenemistaan ja jossa elintasoerot ovat valtavia. Äärimmäinen köyhyys on vähentynyt merkittävästi 2000-luvun kasvuvuosina, mutta jopa viidesosa brasilialaisista elää edelleen köyhyysrajan alapuolella.

Kasaantuvat vaikeudet eivät ole ainoastaan brasilialaisten oma ongelma. Brasilia on taloudeltaan Latinalaisen Amerikan suurin maa – ja maailmassa seitsemännellä sijalla.

Vaikeudet ovat yhteisiä monille maille, jotka hyötyivät raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen pitkästä noususta ja kärsivät nyt niiden laskusta. Brasiliassa ei kuitenkaan ole kyse yksinomaan siitä. Itse asiassa maan pitäisi olla erityisen hyvissä asemissa markkinahäiriöiden iskiessä. Brasilialla on raaka-aineiden lisäksi myytävänään kehittyneitä teollisuustuotteita, kuten lentokoneita. Maalla on myös tukenaan suuret kotimarkkinat.

Etelä-Amerikan jättiläisen ongelmat ovat merkittävältä osin itse aiheutettuja. Niiden syinä ovat sekä Brasilian rehevän politiikan pimeä puoli että hallituksen harkitusti tekemät talouspoliittiset ratkaisut.

Kompromisseihin ja loputtomiin takahuoneissa tehtyihin sopimuksiin perustuva poliittinen kulttuuri on ollut yksi Brasilian vakaustekijöistä. Brasiliassa, toisin kuin sen naapurimaissa, neuvoteltiin jopa sotilasdiktatuurin vuosina.

Järjestelmän pimeä puoli on korruptio. Korruptiopaljastukset uhkaavat koitua presidentti Dilma Rousseffin kohtaloksi vain kymmenen kuukautta sen jälkeen, kun hänet valittiin niukalla äänten erolla toiselle nelivuotiselle presidenttikaudelleen.

Skandaali valtion öljy-yhtiön Petrobrasin ympärillä on jatkunut ja paisunut pian puolitoista vuotta. Poliittisille päättäjille on maksettu yhtiön urakoista yhteensä miljardien eurojen arvosta kynnysrahoja. Telkien taakse on päätynyt sekä Brasilian suurimman rakennusyhtiön johtajia että joukko Rousseffin ja hänen edeltäjänsä Luiz Inácio Lula da Silvan edustaman työväenpuolueen johtavia poliitikkoja.

Rousseffia ei syytetä korruptiosta. Hänen suosionsa romahdus kuitenkin viittaa siihen, etteivät brasilialaiset usko hänen vakuutuksiinsa tietämättömyydestä. Viime sunnuntaina 600 000 ihmistä vaati mielenosoituksissa Rousseffin eroa. Hallitus korosti, että maaliskuussa väkeä oli kaksinkertainen määrä.

Presidentin viraltapano on Brasiliassa vaikea prosessi, eikä se ole ratkaisu nykyisiin ongelmiin. Alamäen taustalla ovat Rousseffin ensimmäisen presidenttikauden julkista sektoria ja sääntelyä paisuttaneet ratkaisut, joita hän yrittää nyt epätoivoisesti korjata.

Latinalaisessa Amerikassa hallitusten vasemmistolaisuudella tai oikeistolaisuudella on viime vuosina ollut vähemmän merkitystä kuin sillä, valitsevatko ne linjakseen sääntelyn vai kaupan vapauttamisen. Vapaakaupan valinneissa maissa kasvu on jatkunut samalla, kun Brasilia on sukeltanut taantumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat