Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä oikeuslaitosta käytetään vääryyslaitoksena

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäläisten usko oikeusvaltioon tuskin koheni tällä viikolla, vaikka ei se välttämättä myöskään heikentynyt entuudestaan.

Pitkä lista näytösluonteisia oikeudenkäyntejä sai jatkoa, kun virolainen turvallisuuspoliisi Eston Kohver tuomittiin 15 vuoden vankeuteen vakoilusta ja samaan aikaan syyttäjä vaati Krimillä toimineelle ukrainalaiselle elokuvantekijälle Oleg Sentsoville 23 vuoden vankeustuomiota terrorismirikoksista.

Pieni valonpilkahdus tuli maanantaina Pietarista, jossa toimittaja voitti oikeudenkäynnin hallituksen propagandaa uutisiksi naamioivaa "trollitehdasta" vastaan (HS 19. 8.). Ljudmila Savtšukin saama yhden ruplan korvaus työlainsäädännön rikkomuksista oli muodollisuus, mutta tuomio osoitti, että Venäjän tuomioistuimet voivat toimia, jos poliitikot sallivat.

Sekä Kohverin että Sentsovin kohdalla voi kiistellä tapahtumien yksityiskohdista. Viron ja Venäjän rajalta venäläisten kiinni ottama Kohver edustaa tiedustelu- ja vakoilumaailmaa, jonka edustajat voivat harvoin puhua julkisuudessa aivan kokonaan totta. Terrorismista syytetty Sentsov on myös poliittinen aktivisti, samoin kuin hänen rinnallaan syytetty toinen ukrainalainen Aleksander Koltšenko.

Syytettyjen kiinniotot, kuulustelut ja itse oikeudenkäynnit ovat kuitenkin kaukana oikeusvaltion tasosta.

Tuomioistuinten itsenäisyys ei ole uskottavaa. Kohverin oikeusprosessi Pihkovassa oli pääosin suljettu. Häntä puolusti Venäjän osoittama asianajaja. Viron mukaan Kohver siepattiin Venäjälle.

Sentsovin mukaan häntä kidutettiin kuulusteluissa. Tuomioistuin hyväksyi syyttäjän selityksen, että Sentsov on sadomasokisti ja hankki vammansa itse. Sentsov on ukrainalainen, mutta Venäjän mukaan hän on venäläinen, koska hän on kotoisin Krimiltä.

Tuomioistuinten käyttö politiikan välineenä ei ole yksin presidentti Vladimir Putinin valtakauden ilmiö. Se on kuitenkin ollut viime vuosina hämmentävän häpeämätöntä.

Oppositiojohtajien murhien järjestäjiä ei ole saatu oikeuden eteen. Poliittiset vastustajat sen sijaan löytävät itsensä oikeudesta helposti. Tällainen tuomioistuinten poliittinen ohjailu on vielä vakavampaa kuin pelkkä korruptio, joka estää oikeuden toteutumisen. Nyt oikeuden sijaan toteutuu vääryys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat