Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vientiteollisuuden kilpailukyky kaipaa rajua kohentamista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lopetti neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta torstai-iltana hyödyttöminä. Työmarkkinajärjestöt eivät päässeet yhteisymmärrykseen edes neuvottelujen asialistasta, saati tavoitteesta. Hallitus tavoitteli sopimuksella yksikkötyökustannusten alentamista vähintään viidellä prosentilla.

Yhteiskuntasopimus olisi yhteiskunnan kokonaisedun kannalta varmaan ollut parempi kuin vaihtoehto: julkisten menojen lisäleikkaukset ja ehdollisina luvattujen veronkevennysten peruminen. Sopimuksessa palkansaajat olisivat tosin olleet maksumiehiä.

Siitä ei pääse mihinkään, että vientiteollisuuden kilpailukykyä ja vientituotteiden kysyntää pitäisi saada tuntuvasti parannettua. Samat ongelmat tulevat vastaan vuoden päästä syksyllä, kun seuraavat sopimusneuvottelut alkavat.

Teollisuuden – ja vähän muidenkin toimialojen – kilpailukyky romahti vuodenvaihteessa 2007–2008, kun vuosien 2008 ja 2009 työehtosopimuksista neuvoteltiin liitoissa. Löytyy lukuisia osasyitä sille, miksi sopimuskauden palkankorotukset karkasivat käsistä.

Kevään 2007 eduskuntavaaleissa sittemmin valtiovarainministeripuolueeksi noussut kokoomus loi julkisen sektorin koulutetuille naisille aivan katteettomia odotuksia palkankorotuksista. Moni muistaa vielä "Sari Sairaanhoitajan".

Tilannetta pahensi se, että sairaanhoitajien ammattiliitto Tehy otti kokoomuksen lupaukset todesta. Kuten arvata saattoi, tolkuttomat palkankorotusvaatimukset levisivät koko palkansaajakenttään.

Omalla tahollaan tyri myös Elinkeinoelämän keskusliitto. Liittojohtajat ja vuorineuvokset olivat jo vuosia uhonneet, ettei koskaan enää keskitettyjä palkkaratkaisuja.

Kun sitten liittokierroksen aika koitti, työnantajilla oli tarve osoittaa, että kyllä he nämä neuvottelut osaavat hoitaa itsekin, ilman keskusjärjestön puuttumista niihin. Niinpä työnantajat maksoivat kiltisti sen, mitä työntekijät ilkesivät vaatia, joskus jopa enemmän.

Lisäksi liittokierrosta käytiin niin sanotusti nousevin huudoin: perässä tulevat liitot halusivat kukin vuorollaan suuremmat palkankorotukset kuin aiemmin sopimuksen tehneet. Seuraus: ansiot nousivat 5–6 prosenttia kumpanakin vuotena, joillain aloilla jopa yli sen.

Korotukset tulivat siis voimaan vuosina 2008–2009. Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi ja sen seurauksena maailmanlaajuinen taantuma saavutti myös kaukaisen Suomen loppuvuodesta 2008. Bruttokansantuote lähti syöksylaskuun. Siitä huolimatta vuonna 2009 maksettiin vielä yli viiden prosentin korotuksia. Korotusten perumisesta ei kai kukaan vakavasti puhunut. Kun liittokierrosta silloin sorvattiin, kukaan ei nähnyt maailmantaloudessa minkäänlaisia uhkakuvia.

Suomen kustannuskilpailukyky siis tärvättiin noina vuosina. Mutta eivät Suomen ongelmat johdu pelkästään korkeista palkoista. Myös elinkeinorakenne on käynyt perusteellisen muutoksen ict-sektorin näivettymisen ja painopaperin kysynnän romahtamisen vuoksi.

Nokian matkapuhelinbisneksen mentyä Suomessa ei tehdä enää vientiin riittävän korkean jalostusasteen tuotteita. Oli aikoja, jolloin Nokian pörssiarvo – osakkeen hinta kerrottuna osakkeiden määrällä – oli kai suurempi kuin kaikkien muiden pörssinoteerattujen suomalaisyhtiöiden arvo yhteensä.

Uutta Nokiaa – tai vastaavaa – on odotettu jo monta vuotta, mutta sellaista ei ole näköpiirissä. Tietokonepelejä suunnittelevat ja ohjelmoivat yhtiöt tahkoavat kyllä huimia tuloksia, mutta niiden merkitys kansantaloudelle on ainakin toistaiseksi marginaalinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat