Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeensaajien asumistuen uudistusta voisi siirtää vuodella

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitus haluaa lopettaa eläkkeensaajien asumistuen ensi vuoden alussa. 180 000 eläkkeensaajaa aiotaan siirtää yleisen asumistuen piiriin. Näin valtio – käytännössä Kela – säästäisi arvioiden mukaan noin 120 miljoonaa euroa.

Muutos tietäisi Kelan laskelman mukaan sitä, että vajaalla 70 prosentilla saajista tuki pienenisi. Joka neljäs saisi yli sata euroa kuukaudessa entistä vähemmän.

Summa riippuu eläkkeen suuruudesta ja vuokran määrästä. Varsinkaan edullisessa vuokra-asunnossa asuvilla leikkaus ei tuntuisi missään. He saisivat korotusta, useimmiten vajaat 25 euroa kuukaudessa. Jos taas vuokra on suuri suhteessa tuloihin, asumistuki pienenee.

Leikkaus iskee lujemmin maakuntien kaupunkeihin kuin Helsinkiin, koska pääkaupungissa yleisen asumistuen asumismenojen katto on ollut noin sata euroa korkeampi kuin maakunnissa.

Yli 90 prosenttia tuensaajista elää yksin. Heissä on paljon vanhoja naisia, joilla on lyhyen työhistorian vuoksi pieni eläke. Suuri osa heistä asuu vuokra-asunnoissa tai palvelutaloissa.

Joukossa on myös paljon 30–50-vuotiaita, työkyvyttömyyseläkkeellä olevia yksinäisiä miehiä. Sekä heidän että vanhojen naisten on vaikeaa löytää lisätuloja, vaikka yleisen asumistuen suojaosa sallii 300 euron lisäansiot kuukaudessa.

Uudistuksen jälkeen monet joutuvatkin sosiaalipoliitikkojen mukaan kattamaan asumiskulujaan hakemalla toimeentulotukea oman kunnan sosiaalivirastosta.

Uudistus saattaa lisätä byrokratiaa, sillä toimeentulotuen hakijoiden on esitettävä isännöitsijä- ja varallisuustodistuksia. Monet vanhukset pelkäävät leimautumista eivätkä lähde toimeentulotukiluukulle.

Myös asumisen tueksi tarkoitetut toimeentulotuen osat ovat siirtymässä Kelaan vuonna 2017. Olisiko järkevää toteuttaa eläkkeensaajia koskeva uudistus samassa yhteydessä? Sitten eläkeläiset voisivat hoitaa asiansa yhdellä luukulla.

Uudistuksen aikataulu on muutoinkin nopea, sillä muutosta koskevat lakiehdotukset pitäisi ehtiä valmistella ja viedä syksyllä eduskunnan hyväksyttäväksi.

Monelle iäkkäälle tulee nyt kiire etsiä uutta, halvempaa asuntoa. Olisiko inhimillistä antaa vanhuksille vuosi aikaa miettiä asumisensa järjestämistä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat