Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmikanta koki kolauksen – tai sai kuoliniskun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turun Sanomat pohtii syitä yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen.

"Tavoite on yhteinen, mutta keinoista ollaan eri mieltä. Siinä missä työnantajat korostavat pidempiä työaikoja, lyhyempiä lomia ja äärimaltillisia palkkaratkaisuja, palkansaajajärjestöt painottavat innovaatioita, muutosturvaa, joustavuutta, työaikapankkeja ja työelämän laatukysymyksiä."

"Ongelmina olivat asialista ja aikataulu. Neuvottelupöytään kerättiin niin paljon aihioita, että sopimustavoite muistutti jättimäistä tulopoliittista kokonaisratkaisua."

"Jos sovun kariutuminen oli tappio hallitukselle, sitä se on työmarkkinajärjestöillekin. Kolmikanta koki kolauksen. Hallituksen ja eduskunnan asema työelämää koskevassa lainsäädännössä korostuu."

Satakunnan Kansa ennustaa, että julkisessa keskustelussa ryhdytään nyt etsimään syyllisiä.

"Monet pettyneet tulevat mainitsemaan ay-liikkeen saavutettujen etujen ideologioineen syyksi siihen, ettei tulokseen päästy."

"Neuvotteluprosessin raukeaminen on valtava pettymys suurelle määrälle kriisitietoisia suomalaisia."

"Edessä on myös avoimen konfliktin uhka hallituksen ja palkansaajajärjestöjen välillä. Tätä ei enää tarvittaisi tilanteessa, jossa kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen."

"Uusi tilanne merkitsee samalla irtisanomisten jatkumista yrityksissä, jotta kustannukset pysyisivät hallinnassa. Edessä on työttömyyden vähittäinen lisääntyminen."

Hämeen Sanomien mukaan koko hanketta leimasivat pääministeri Juha Sipilän (kesk) yltiöoptimismi ja ay-liikkeen skeptinen suhtautuminen.

"Tällaisessa tilanteessa olisi pitänyt löytyä kylmäpäisyyttä valita se pienimmän pahan tie: etsiä konkreettisia lääkkeitä kilpailukykyloikkaan."

Kainuun Sanomat päättelee kolmikantaisten kokonaisratkaisujen ja konsensuksen ajan olevan euro-oloissa ohi.

"Olivatko nämä kolmikannan hautajaiset, jää nähtäväksi. Joka tapauksessa palkansaajakeskusjärjestöt ottivat ison riskin omaa asemaansakin ajatellen."

Keskisuomalaisen mukaan yhteiskuntasopimus supistuu maltilliseksi tulokierrokseksi, vaikka hallitus etsii muitakin keinoja kilpailukyvyn nostamiseen.

"Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen voi kuitenkin olla sillä tavalla historiallista, että työntekijäpuolen vaalima kolmikanta joutuu ulos näistä päätöspöydistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat