Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen löytyy monta syytä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Seppo Samuli / Str
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi yhteiskuntasopimusta Kesärannassa Helsingissä 21. elokuuta 2015.
Pääministeri Juha Sipilä kommentoi yhteiskuntasopimusta Kesärannassa Helsingissä 21. elokuuta 2015. Kuva: Seppo Samuli / Str

Nyt, kun yhteiskuntasopimus on kaatunut, sen kaatumiseen on helppo löytää syitä. Yksi syy on hallituksen kokemattomuus työmarkkina-asioissa, toinen vasemmistolaisen ay-liikkeen perinteinen epäluulo porvarihallituksia kohtaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi, ettei hän syytä sopimuksen kaatumisesta ketään. Tämänkin hallituksen on tultava jotenkuten toimeen myös ammattiliittojen kanssa. Se, onko ammattiliitoilla liikaa valtaa maan asioihin, on jo aivan erillisen pohdinnan arvoinen aihe.

Vaikka Sipilä ei syyllistänyt ketään, muut osoittavat sormellaan SAK:n linnakkeeseen Hakaniemeen. STTK ja Akava olisivat olleet valmiit jatkamaan neuvotteluja. SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyäkään ei voi syyttää. Hän olisi kenties halunnut jatkaa neuvotteluja, mutta hänellä oli neuvotteluihin muita ohuempi, oikeastaan olematon valtuutus. Yhteiskuntasopimus kaatui joidenkin SAK:n liittojen vastustukseen. Liittojohtajia ei ole valittu ajamaan yhteiskunnan kokonaisetua vaan liiton jäsenten etuja.

Jyrki Kataisen (kok) sinipunahallituksen jahkailun ja kompuroinnin jäljiltä Sipilällä oli tarve näyttää, että keskusta panee hallituksessa tuulemaan. Yhteiskuntasopimustakin lähdettiin rakentamaan torvet töristen. Ensimmäinen yritys kaatui heti, ja nyt tämä toinenkin yritys lässähti.

Neuvottelujen kaatuminen oli Sipilälle kieltämättä arvovaltatappio ja kenties ensimmäinen vakava pettymys pääministeriaikana. Silti sopimusta kannatti yrittää Suomen kilpailukyvyn nimissä. Onnistuessaan Sipilä olisi jäänyt historiaan ensimmäisenä keskustalaisena porvarihallituksen pääministerinä, joka tulee toimeen myös palkansaajajärjestöjen kanssa. Edeltäjät Esko Aho ja Matti Vanhanen joutuivat kumpikin perääntymään palkansaajien yleislakkouhan alla. Tasapuolisuuden vuoksi täytyy todeta, että ay-liike uhkasi lakoilla myös Paavo Lipposta (sd) tämän pääministeriuran alkuaikoina.

Jo nimi "yhteiskuntasopimus" oli turhan mahtipontinen, kun tavoitteena oli jossain määrin perinteinen tulopoliittinen kokonaisratkaisu. Lisäksi sana toi ay-liikkeessä mieleen Esko Ahon ja vuonna 1991 kaatuneen version "yhteiskuntasopimuksesta". Muutenkin Suomen nykytilanne on toisinto 1990-luvun alun lamavuosista.

Kaksi neuvottelukulttuuria törmäsi sopimusyrityksessä. Yrityksen omistajana ja yritysjohtajana Sipilä on tottunut tavoitteelliseen toimintaan ja ripeään päätöksentekoon. SAK:n liitot taas sanoivat, etteivät ne lähde neuvotteluihin, joissa tavoiteltu lopputulos on jo valmiiksi annettu. Liitot tuntevat vain perinteiset työmarkkinaneuvottelut, joissa kumpikin osapuoli tuo ensin pöytään vinon pinon omia tavoitteitaan. Niitä sitten poistetaan vuorotellen yksi kerrallaan, kunnes lopputulokseksi jää laiha kompromissi.

Neuvotteluyrityksen ajankohta oli huono. Liitot olivat vastikään sopineet työllisyys- ja kasvusopimuksen kolmannen vuoden palkoista. Ensimmäiset merkittävät alakohtaiset sopimukset ovat katkolla vasta ensi vuoden lopulla. Liitot eivät suostu lupaamaan näin varhain, että vuoden päästä työvoimakustannuksia sitten leikataan.

Työmarkkinakonkarit tietävät, että "pilli ei vihellä ennen kuin pannussa on tarpeeksi painetta". Toisin sanoen järjestöt alkavat vakaviin neuvotteluihin vasta, kun työehtosopimukset ovat katkolla. Silloin palkansaajilla on neuvotteluissa kahva, josta vääntää: lakon uhka.

Miten tästä eteenpäin? Itse asiat eivät katoa mihinkään. Vuoden päästä koittavalla neuvottelukierroksella työnantajaliitot esittävät varmasti vuosityöajan pidentämistä ilman korvausta. Eri asia on, suostuvatko ammattiliitot siihen silloinkaan.

Kaatunut hanke saattoi tehdä särön erityisesti EK:n ja SAK:n väleihin. Toivottavasti särö on vain väliaikainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat