Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysvastuun puute näivettää kehitysyhteistyötä

Pääkirjoitus
 
Matti Kääriäinen

Suomen hallitus ei erota riittävän selvästi kehitysapua ja vienninedistämistä toisistaan. Ei pidä luottaa sokeasti siihen, että suomalaisyritykset toimivat aina vastuullisesti.

Hallituksen päätöstä leikata kehitysyhteistyömäärärahoja kansalaisjärjestöiltä ja samanaikaisesti lisätä eri tavoin tukea yksityissektorille on arvosteltu kovasanaisesti.

Tärkeintä on, että kehitysyhteistyössä tehdään oikeita asioita ja että niitä tehdään ammattimaisesti ja vastuullisesti. On toissijaista, mitä kanavia kehitysapuun käytetään. Kaikille riittää tekemistä.

Kehitysmaiden kestävän talouskasvun ja kehityksen suurimmat esteet liittyvät yksityiseen sektoriin ja yritysten toimintaan. Yritykset pyrkivät maksimoimaan voittonsa eivätkä siksi halua maksaa veroja ja muita maksuja. Kehitysmaissa heikon hallinnon kyvyttömyyttä kontrolloida yritystoimintaa käytetään häikäilemättä hyväksi.

Tämän seurauksena kehitysmaista vuotaa pääomia pois monta kertaa enemmän kuin maat saavat kehitysapua. Kehitysmaiden laittoman pääomapaon suuruudeksi on arvioitu jopa 1 000 miljardia euroa vuodessa. Suuri osa rahasta päätyy veroparatiiseihin.

Kun rikkaat maat kamppailevat talousongelmiensa kanssa, kehitysmaihin ohjataan paremman tuoton toivossa yhä enemmän pääomia. Suorat ulkomaiset investoinnit kehitysmaihin ylittivät muutama vuosi sitten ensimmäisen kerran rikkaisiin maihin tehtyjen investointien määrän. Tällainen kehitys antaisi kehitysmaille taloudelliset edellytykset hyvinvoinnin pysyvään parantamiseen.

Suomessakin hallitus näkee, että suomalaisille yrityksille avautuu lupaavia näkymiä nopean talouskasvun kehitysmaissa. Siksi on lisätty kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin lainoitusta ja käynnistetty yritysten korkotukiluotot uudelleen.

Jos Suomi haluaa auttaa kehitysyhteistyörahoilla kehitysmaita eikä vain itseään, suomalaisten yritysten pitäisi toimia vastuullisesti hyvän hallinnon ja kestävän kehityksen periaatteita ja tavoitteita noudattaen. Se tarkoittaa avointa toimintaa ja raportointia, verojen, tullien ja muiden kauppaan liittyvien maksujen maksamista sekä ihmisoikeuksien ja ympäristön huomioon ottamista.

Huolta herättävät viime aikojen uutiset kehitysmaissa toimivien suomalaisten yritysten toimintaan liittyvistä ongelmista. On raportoitu muun muassa verojen maksamiseen liittyvistä epäselvyyksistä, lapsityövoiman käyttöä koskevista epäilyistä ja puutteista työntekijöiden työoloissa.

Olisi naiivia kuvitella, että suomalaiset yritykset toimisivat kaikista muista yrityksistä poiketen ja noudattaisivat kaikkia työntekijöiden oikeuksiin ja ympäristönsuojeluun liittyviä normeja, jos toimintaa ei lainkaan valvottaisi.

On aihetta epäillä, että Suomen hallitus ei näe selvästi kehitysavun ja vienninedistämisen eroa. Muutenkaan hitaasta talouskasvusta nyt kärsivissä rikkaissa maissa ei näytä olevan poliittista tahtoa kehitysmaiden kurjuutta ylläpitävien rakenteellisten ongelmien poistamiseen.

Selvä osoitus tästä oli heinäkuussa Addis Abebassa Etiopiassa pidetty YK:n kolmas kehitysrahoituskonferenssi. Rikkaat maat – Suomi niiden joukossa – torjuivat kokouksessa kehitysmaiden pyrkimyksen perustaa toimivaltainen YK-elin, joka kykenisi puuttumaan yritysten verotukseen ja pääomapakoon.

Pääomat jatkavat siis vuotamistaan pois kehitysmaista, ja kehitysmaihin suunnatut pääomat joko palaavat rikkaisiin maihin tai päätyvät veroparatiisien salaisille tileille. Voittajia ovat suurten kansainvälisten yritysten superrikkaat omistajat, häviäjiä kehitysmaat – sekä rikkaat maat, verotulojen vähenemisen vuoksi.

Suomessa poliittisen tahdon puutteen näkee myös siitä, että hallitus aikoo vähentää Finnwatchin kaltaisten kansalaisjärjestöjen rahoitusta, vaikka suurin osa suomalaisten yritysten toimintaa koskevasta tiedosta tulee tällaisten järjestöjen kautta.

Ei herätä luottamusta, että suomalaiset yritykset saavat huomattavasti lisää tukea, kun niiden valvontaa samanaikaisesti vähennetään.

Kehityspolitiikassa hallitus on luvannut panostaa vastuullisen yritystoiminnan ja yritysten toimintaympäristön kehittämiseen, mutta puheet ja teot ovat ristiriidassa. Hallituksen toiminnassa ei näy jälkeäkään hyvästä hallinnosta ja avoimuudesta, vaikka niitä on pidetty pitkään kehityspolitiikan tärkeinä periaatteina.

Matti Kääriäinen
Kirjoittaja on toiminut Suomen suurlähettiläänä Mosambikissa ja Keniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat