Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottamus Kiinan talouteen ja talouden ohjaajiin alkaa horjua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset näkevät Suomen taloutta uhkaavat kriisit siellä, mistä ne ilmeisimmin löytyvät.

Ei tullut yhteiskuntasopimusta. Julkisen talouden vajeet kasvavat. Huoltosuhde heikkenee. Venäjän talous kutistuu ja pakotteet purevat. Kreikka ei pärjää omillaan. Euroalueella on monta maata, jotka kestävät kriisejä yhä heikosti.

Saattaa olla, että silmä ei nyt havaitse suurinta vaaraa: Kiinaa.

Kiinan talous on kasvanut vuosia hurjaa vauhtia. Maan talouskasvun mittarikin on rukattu: noin seitsemän prosentin kasvua pidetään nollatasona.

Oletus on, että jos kasvu jää tämän alle, nousukiito kääntyy matalalennoksi, hyvinvoinnin kasvu tyssää, tyytymättömyys kasvaa ja maan poliittisen johtajuuden hyväksyttävyys vaarantuu.

Jo nyt ehkä jäädään "kiinalaisesta nollatasosta". Kasvu on edelleen länsimaisin mittarein mitattuna nopeaa, mutta raha- ja osakemarkkinoiden viimeaikaisista äkkiliikkeistä päätellen levottomuus kasvaa.

Esimerkiksi perjantaina maailman pörssit heilahtelivat pahoin, kun tuoreet arviot Kiinan teollisuustuotannon selvästä hidastumisesta levisivät. Reaktio oli yllättävän voimakas, sillä ei näistä lukemista vielä katastrofia havaitse.

Epäluulo ja luottamuspula kasvavat. Suuret kasvulukemat eivät enää riitä. Kova kasvuvahti on ollut Kiinalle kuin nousuvesi matalikolla kulkevalle laivalle. Nyt kun kasvu hidastuu, veden pinta laskee ja kivet alkavat olla lähellä laivan pohjaa.

Kiinan kasvu on tehty osin kestämättömällä tavalla. Maahan on syntynyt valtava määrä asuntoja ja jopa kaupunkeja, joiden rakentamisen ainoa järki on rakentaminen itsessään. Se on tuonut sijoittajille asuntosijoituskohteita, rakentajille työtä ja paikallishallinnoille niiden haluamaa alueellista kasvua sekä lihottanut pankkien tasetta.

Asuntomarkkinoiden kupla kasvaa yleisten kasvulukemien johdannaisena.

Kiina lisäsi valuuttansa yuanin joustavuutta viime viikolla. Osa taloustutkijoista tulkitsi tämän niin, että Kiinan päättäjät pitävät talouden kuntoa heikompana kuin mitä virallisista tilastoista saa lukea. Rahaa alkoi virrata ulkomaille.

Kun osakemarkkinat alkoivat huojua, päättäjät tarjosivat tukeaan. Se ei onnistunut vakauttamaan tilannetta, mikä taas vahvisti kuvaa, että tilanne ei ole enää ihan entiseen tapaan hallinnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat