Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöjen etsijät: apua kannattaa katsoa ylhäältä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Tatu Paulaharju
Vasemmalla hehkulamppu, oikealla led-lamppu.
Vasemmalla hehkulamppu, oikealla led-lamppu. Kuva: Tatu Paulaharju

Suomalaiset yritykset ovat viime vuosina pitäneet tulostaan kunnossa säästämällä. Sama kustannusjahti on menossa valtiolla ja kunnissa.

Säästäminen on tarkoittanut ennen kaikkea sitä, että vähennetään työvoimaa.

Tällainen säästäminen on harvoin minkäänlainen tuottava investointi. Säästämisinvestointejakin on olemassa – jos "tuotoksi" hyväksytään se, että lasku pienenee eikä pienentymisestä ole haittaa.

Suomessa on virinnyt keskustelua energian tuotantotavoista. Yksi virike on ollut Fennovoiman ydinvoimalahanke.

Osa energiatalouteen perehtyneistä kertoo, että sähkön kulutus pienenee, kun teollisuus muuttuu yhä suuremmalta osalta tietoteollisuudeksi. Osa väittää, että tämä informaatioteollisuus on tulevaisuuden sähkösyöppö.

Suomessa on keskitytty aivan liikaakin siihen, miten sähköä tuotetaan. Olennaisempaa olisi pohtia, miten sitä säästetään.

Ikävä kyllä tällainen pohdinta ei tunnu suuresti kiinnostavan, sillä säästöihin ei ole yhtä patenttiratkaisua, jonka keksimistä ja keksijää voitaisiin juhlia kakkukahveilla. Ydinvoiman vastustaminen tuottaa paljon enemmän poliittisia pisteitä kuin säästöjen kanssa näpertely. Näpertely tuottaa usein ihan hyviä pikkuideoita, mutta vastaus on toisinaan ylenkatseinen: tuollako se maailma sitten pelastetaan.

Maailma pelastetaan pikkuideoilla. Toivottavasti edes niillä. Suurista kun ei näköjään päästä sopuun eikä ainakaan käytäntöön.

Yksi kohde säästöjen etsijöille voisi olla valaistus.

Valaistuksessa on menossa suuri led-murros. Sata vuotta vanha idea leviää käyttöön nopeasti.

Ledejä käytetään jo kotien ja konttoreiden valaisimissa, autojen ja pyörien valoissa sekä taskulampuissa. Ledit kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin perinteiset lamput ja kestävät paljon pitempään.

Kehitystä hidasti pitkään se, että ledeistä ei saanut samaa lämpimänvalkoista valon sävyä, jota hehkulamppu tuottaa.

Lisäksi valaisimet oli suunniteltu sellaiselle lampunkannalle, johon ledejä ei voinut kiinnittää. Murrosta hidasti myös se, että ledit olivat kalliita ja valoteho oli aika pieni.

Nyt nämä ongelmat on pääosin voitettu.

Erilaisia valon sävyjä on tarjolla, kantoja on monenlaisia ja ne sopivat vanhoihin valaisimiin. Hinnat ovat romahtaneet ja vanhanaikaisten lamppujen valoteho saadaan hyvin vähäisellä energiankulutuksella.

Toki ledeissä on vieläkin heikkouksia, kuten huonohko lämmönkesto, mutta joka tapauksessa vähemmän kuin perinteisissä lampuissa.

Hehkulamppujen käyttöä kodeissa on perusteltu sillä, että valontuotossa syntyvä hukkalämpö lämmittää kotia. Väitteessä on pari ongelmaa. Kotia on järkevämpää lämmittää alhaalta kuin ylhäältä katon rajasta.

Ja jotta hukkalämpö olisi hyötylämpöä, varsinaisen lämmitysjärjestelmän pitäisi seurata tarkasti ja reaaliajassa muualta tulevan lämmön määrää. Moderneissa taloissa näin onkin, mutta vanhemmissa taloissa käy niin, että hukkalämpö muuttuu liikalämmöksi, joka tuuletetaan ulos.

Säästämisinvestoinnit ovat yleensä pieniä puroja, mutta puroista muodostuu jokia. Kodit ovat pieniä liruja valaistusenergian säästöissä. Yritykset, kunnat ja valtiot ovat jo purojen sarjassa.

Näyttää kuitenkin siltä, että yrityksiä ja julkista hallintoa ei kovin paljon kiinnosta led-vallankumous. Ei, vaikka valaistuksen modernisointi toisi heikkojen ja epävarmojen sijoitustuottojen aikakaudella takuuvarman voiton: sähkölaskun pienentymisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat