Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkkilainen ketjukolari

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Turkissa on meneillään politiikan, talouspolitiikan ja geopolitiikan ketjukolari.

Turkkilaiset äänestävät marraskuussa parlamenttivaaleissa jo toista kertaa viiden kuukauden sisällä. Päätös ennenaikaisista vaaleista on syntymässä poliittisen sekasorron saattelemana, eikä mikään viittaa olosuhteiden rauhoittumiseen ennen äänestyspäivää. Ainoa melko varmalta näyttävä kehityssuunta on se, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan pyrkii uusilla vaaleilla vahvistamaan presidentin valtaoikeuksia.

Erdogan epäonnistui yrityksissään kesäkuun vaaleissa, kun hallitseva islamistitaustainen ja konservatiivinen AK-puolue menetti parlamenttienemmistönsä ensimmäistä kertaa vuoden 2002 jälkeen. Erdogan muutti vaalit käytännössä äänestykseksi asemastaan.

AKP:n vallan mursi kurditaustainen demokraattinen puolue HDP, joka nousi kolmossijalle liberaaleilla ja naisten oikeuksia kannattavilla teemoilla.

Sen jälkeen käydyt neuvottelut enemmistöhallituksesta ovat epäonnistuneet samalla, kun Turkki on käynnistänyt sotilaalliset kampanjat eteläisellä rajallaan sekä kurdien PKK-järjestöä että ääri-islamin nimissä toimivaa Isisiä vastaan.

Markkinat äänestivät jo tilanteesta. Viime viikolla Turkin liiran pitkä alamäki jyrkkeni rajusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat