Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joutsenmerkki lipuu myös asuntoihin ja päiväkoteihin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pohjoismainen ympäristömerkki komeilee kodin puhdistusainepullon kyljessä. Merkki kertoo, että aineessa on käytetty vain ympäristöystävällisiä kemikaaleja.

Monen suomalaisen tunnistamaa merkkiä ollaan tuomassa nyt myös asuntoihin, päiväkoteihin ja kouluihin.

Suomi tulee muun Pohjolan jäljessä, mutta hyvä kun vihdoin alkaa tapahtua. Muissa Pohjoismaissa on herätty jo aiemmin kiinnittämään huomiota rakentamisen ekologiseen kestävyyteen ja terveelliseen sisäilmaan.

Ruotsissa rakennusyhtiöt ovat opetelleet jo vuosia suunnittelemaan ja rakentamaan yleisiä määräyksiä tiukemmilla normeilla. Työ on vaatinut kehittämään uusia ratkaisuja ja etsimään tietoa siitä, minkälaisia ympäristölle ja ihmiselle haitallisia kemikaaleja pitäisi välttää. Naapurissa on jo kymmenittäin omakoti- ja kerrostaloja sekä muutama päiväkoti, joilla on Joutsenmerkki.

Esimerkki on innostanut Järvenpään kaupungin Mestariasuntoja, jolla on suunnitteilla ensimmäinen kerrostalo Joutsenmerkin vaatimin kriteerein. Myös Vantaan kaupungin vuokra-asuntoyhtiö VAV aikoo kehittää oman vastaavan kerrostalonsa ja saada sen rakenteille mahdollisesti jo ensi vuonna.

Turussa taas ammattikorkeakoulu virittelee hanketta, jossa tehtäisiin ensimmäinen Joutsenmerkki-päiväkoti. Yhteistyöhön ovat lupautuneet mukaan Turun yliopisto ja VTT. Nyt vain pitäisi löytää kumppaniksi kunta tai yksityinen taho.

Helsingin kaupungilla ei ole vielä linjausta asiasta. Siksi poliittisten päättäjien pitäisi aktivoitua. Pääkaupunki tarvitsisi myös pilottikohteen, jossa rakennusliikkeiden kanssa kiritettäisiin energiansäästö- ja päästövaatimuksia.

Parasta olisi, jos julkisia hankintoja säätelevää direktiiviä tarkistetaan niin, että ympäristö- ja laatukriteereistä kertovia sertifikaatteja voitaisiin käyttää yhtenä kriteerinä kilpailuttamisessa. Se olisi läpinäkyvää, sillä merkin saa vain raportoimalla tarkasti hankkeen suunnitelmasta ja toteuttamisesta.

Kun esimerkkitaloja saadaan aikaan, luulisi myös asunnonostajien heräävän vaatimaan uusilta omistusasunnoilta Joutsenmerkkiä. Osa saattaisi olla valmis maksamaan vähän enemmän asunnosta, jonka rakentamisessa on otettu huomioon sen elinkaari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat