Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakamistalouden edut tulisi ottaa laajempaan käyttöön

Pääkirjoitus
 
Anja Peltonen
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Jakamistaloutta voidaan edistää huolehtimalla palveluiden luotettavuudesta ja tuomalla niitä myös ikääntyvien ja vähävaraisten ulottuville.

Digitaalisista palvelualustoista ja jakamistalouden edistämisestä voisi syntyä uusia liiketoimintamalleja, jotka hyödyttävät kuluttajia ja edistävät kestävää kehitystä. EU on selvittämässä jakamistalouden sisältöä ja ehtoja digitaalisen sisämarkkinahankkeen osana. Nähdäkseni myös Suomessa olisi tarpeen miettiä kansallisesti jakamistalouden etuja ja vauhdittamista kuluttajien hyväksi.

Digitaaliset alustat mahdollistavat uudenlaisen keinon jakaa resursseja ja työpanosta helposti, olipa kyse tavaroista tai palveluista. Toimintamalli edistää tavaroiden järkevää käyttöä ja kiertotaloutta.

Tavaroiden jakaminen ja yhteiskäyttö on helpommin järjestettävissä kuin palvelujen. Varsinkin, jos tavara on ennalta rajatun henkilöpiirin käytössä, asiat sujuvat tuttujen kesken helposti sovitulla tavalla.

Jos yhteiskäyttöfoorumi on kaikille avoin ja palvelun tarjoajat sekä käyttäjät vaihtuvat, järjestelmä ei voi pyöriä vain omalla painollaan. Tarvitaan hallinnointia ja läpinäkyvyyttä. On ratkaistava, miten tarkistetaan osapuolten luotettavuus ja miten maksutapahtumat hoidetaan turvallisesti, miten palvelun vähimmäistaso määritellään ja miten ristiriitatilanteet hoidetaan. Maksajalla pitää olla tieto siitä, onko maksun vastaanottaja vastuussa palveluista.

On myös mietittävä, missä vaiheessa palveluja satunnaisesti tarjoavasta kuluttajasta tulee elinkeinonharjoittaja, jonka olisi otettava huomioon kuluttajansuojan ja verottajan yrityksille asettamia vaatimuksia. Kilpailun edistämiseksi pohditaan, millaista sääntelyä ylipäätään halutaan perinteisesti säännellyille aloille.

Jakamistalouden pelisääntöjä määriteltäessä pitää näkemykseni mukaan tarkastella erityisesti jakamistalouden luonteen tuomia haasteita. Silloin, kun palveluita suorittavat henkilöt vaihtuvat ja ovat sivutoimisia, tärkein kysymys on palvelun laadun turvaaminen.

Jos jakamistalouden palvelun laatu ei ole samalla tasolla kuin vastaavaa toimintaa harjoittavilla yrityksillä, asiakkaan on tiedettävä, mistä hän eri tavoin tuotetuissa palveluissa maksaa ja mistä mahdollinen hintaero syntyy.

Yritysten luotettavuuden ohella on tärkeää, että jakamistalous hyödyttäisi laaja-alaisesti kuluttajia edullisilla hinnoillaan.

Jotta jakamistalouden palvelujen käyttö lisääntyisi, jakamistalouden toimijoiden olisi sitouduttava kirkastamaan toimintaperiaatteitaan ja lisäämään siten luotettavuuttaan.

Kun palvelualustan ylläpitäjä huolehtii riittävästä vakuutusturvasta, henkilöllisyyksien ja rikosrekisterien tarkistamisesta, maksujen oikea-aikaisesta välittämisestä ja reklamaatioiden hoitamisesta, kuluttajat voivat luottaa palveluun. Silloin syntyy tilaa myös kilpaileville jakamistalousyrityksille.

Jakamistalouteen liittyy se, että palvelun suorittaja ja asiakas voivat kumpikin arvioida palvelutapahtuman. Arvioiden todenmukaisuus vaikuttaa luottamukseen.

Yhteiskäytössä ja jakamistaloudessa ei aina ole kyse uudesta innovaatiosta, vaan vanha liiketoimintamalli voidaan myös siirtää digitaaliseen ympäristöön.

Auton yhteiskäyttösopimus voi olla perinteistä autonvuokrausta silloin, kun alustan omistaja omistaa myös vuokrattavat autot. Vertaislaina-alustan – jossa yksityiset ihmiset rahoittavat toistensa luottoja – ylläpitäjä ei aina saata yhteen luottoja tarjoavia ja niitä tarvitsevia kuluttajia vaan myy osalle kuluttajista luottoja ja osalle sijoituksia luottotoiminnan rahoittamiseksi. Tätä ilmiötä käsitellään parhaillaan EU:n tuomioistuimessa.

Jakamistalouden menestyjät Airbnb ja Uber tunnetaan ilman perinteistä mainontaakin, mutta muuten jakamistalouden tarjonta ei ole kuluttajalle vielä todellinen vaihtoehto. Suomessa on toistaiseksi varsin hankalaa löytää jakamistaloudelle pohjautuvaa toimintaa. Tarjonta on keskittynyt kaupunkeihin. Jotta uudet palvelut eivät jäisi vain joidenkin kuluttajien käyttöön, palveluiden tarjontaa pitäisi edistää.

Jakamistalouteen osallistuminen ei yleensä ole mahdollista ilman älypuhelinta ja luottokorttia. Tarvitaankin tapoja, joilla netissä toimivat palvelut saataisiin laajemman käyttäjäryhmän, myös ikääntyvien ja vähävaraisten, ulottuville.

Anja Peltonen
Kirjoittaja on kansainvälisistä kuluttaja-asioista vastaava johtaja Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat