Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Solvaajien tulisi opetella suomalaisia tapoja

Pääkirjoitus
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Toimittaja arvosteli maansa hallitusta. Hän ei tehnyt sitä solvaten johtajia tai ketään muutakaan vaan kirjoitti yhteiskunnan ongelmista totuudenmukaisesti. Hän joutui neljäksi vuodeksi vankilaan.

Tapasin tämän journalistin muutama päivä sitten Etiopiassa. Samana iltana satuin lukemaan Facebook-keskustelua Suomesta. Siinä muutama suomalainen kansalainen toivoi jonkun tappavan erään Yleisradion toimittajan. Pari muuta ilmoittautui vapaaehtoiseksi.

Sananvapauden päivää juhlitaan maailmassa vuosittain. Pitäisi viettää myös sananvastuun päivää. Joka päivä.

Toisen maailmansodan jälkeen maailma pohti, miten estää juuri koetun järjettömyyden toistuminen. Yksi keinoista oli sananvapaus: jokaisella on oikeus mielipiteensä ilmaisemiseen. Se kirjattiin vuonna 1948 hyväksyttyyn ihmisoikeuksien yleismaailmalliseen julistukseen.

Mutta vapautta ei ole ilman vastuuta. Se kirjattiin julistuksen 1. artiklaan. Siinä sanotaan ihmisistä: "Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä."

Sama periaate on monien valtioiden, myös Suomen, perustuslaissa. Sananvapautta ei saa käyttää muiden vahingoittamiseksi.

Suomen huikeimpia menestyksiä on ollut nousta sananvapauden kärkimaaksi maailmassa. Se on onnistunut, koska suomalaiset ovat olleet maailman huippua sananvastuussa. Erimieliset ovat pystyneet keskustelemaan, jopa sopimaan, ilman solvauksia tai uhkailuja.

Demokratiassa ihmisiin luotetaan: heille annetaan vapauksia, koska heidän uskotaan käyttävän niitä oikein.

Diktatuurissa vapaudet evätään, koska vallanpitäjät eivät usko kansalaisiinsa vaan pelkäävät, että vapauksia saadessaan nämä tärvelevät kaiken.

Maailmassa moni haluaa olla kuin Suomi. Harva haluaa olla kuin Etiopia. Siksi meidän on puolustettava sananvastuutamme.

Jokainen muistaa hiekkalaatikolta sen tyypin, joka heitteli muiden ämpärit pusikkoon ja huuteli sen jälkeen: "Suomi on vapaa maa." Monet heistäkin ovat koulutuksen ja elämänkokemuksen saattelemana kasvaneet järkeä ja omatuntoa käyttäviksi ihmisiksi.

Solvaajat nolaavat itsensä. Kukaan ei ota törkeästi käyttäytyvää ihmistä tosissaan.

Uhkailijat ja herjaavat voivat silti tärvellä paljon arvokasta. Heidän olisi syytä opetella suomalaisia tapoja.

Sami Sillanpää Sami.sillanpaa@hs.fi
Twitter: samisillanpaa
Kirjoittaja on HS:n Afrikan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat