Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaiken muun lisäksi vielä Kiina

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kiinassa pörssikurssit laskivat maanantaina jälleen rajusti, mikä heijastui muillakin osakemarkkinoilla, myös Suomessa.

Kiinan Shanghain ja Shenzhenin pörssien huimat kurssinousut ja nyt vastaavasti yhtä huimat laskut eivät sinänsä ole suoraan kytköksissä Kiinan reaalitalouteen. Ne ovat kertoneet enemmänkin siitä, että markkinoilla on paljon lainattua rahaa ja sijoittajia, jotka suhtautuvat osakkeisiin lähinnä pelikortteina eivätkä pitkäjänteisinä sijoituskohteina.

Suhteessa Kiinan väestöön sijoittajia ei ole niin paljon, että mahdollinen pörssiromahduskaan johtaisi isoihin reaalitaloudellisiin seurauksiin. Koska Manner-Kiinan pörsseissä on pääosin kiinalaisia sijoittajia, romahdus vaikuttaisi myös maailmalla vain rajallisesti.

Osakemarkkinoiden kuohuntaa huolestuttavampaa on se, että Kiinan kasvun ja etenkin ulkomaankaupan hidastuminen näyttää olevan tosiasia. Sitä ei olisi kaivattu Suomessakaan, jonka yrityksistä moni on kytköksissä Kiinaan (HS 23. 8.).

Kiinan keskuspankki devalvoi juuri yuanin, millä se tukee maan vientiyrityksiä. On nähtävissä merkkejä siitä, että tämä aiheuttaa kilpailevaa devalvaatiota kehittyvissä maissa – pahimmillaan jopa valuuttasodan. Kun vielä raaka-aineidenkin hinnat laskevat, talouden levottoman syksyn ainekset alkavat olla koossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat