Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soinin kipupiste on maahanmuuttopolitiikka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ensimmäisessä varsinaisessa linjapuheessaan ulkoministerinä Timo Soini (ps) kävi läpi ulkopolitiikan painopisteitä sujuvasti mutta suoraan paperista lukien.

Soinin puhe maanantaina Helsingissä alkaneilla suurlähettiläspäivillä oli jalostettu versio niin sanotusta joulukuusipuheesta, johon ripustetaan paljon asioita. Soinilla oli myös selviä painopisteitä.

Silmiinpistävintä oli se, että maahanmuutto ei mahtunut aiheiden joukkoon kuin ohimennen mainittuna osana Kreikan kriisin geopoliittista merkitystä.

Pakollisia osuuksia olivat lupaus puolustaa ulkoministeriötä ja sen henkilöstöä sekä Suomen ulkopolitiikan jatkuvuuden painottaminen. Selventäviä osuuksia tarvittiin, koska kuten Soini itsekin totesi, hänen agendaansa kysellään sekä Suomessa että ulkomailla.

Kehitysyhteistyön leikkauksia puolustaessaan Soini taisi kuitenkin olla eri mieltä kuin merkittävä osa kuulijoista.

Luetellessaan Suomen ulkopolitiikan painotuksia Soini sanoi, että Ukrainan kriisin vaikutukset ulottuvat myös Suomen ja Venäjän kahdenkeskisiin suhteisiin. Hän korosti vuoropuhelua ja yhteistyön jatkamista, kun se on mahdollista.

Ruotsin kanssa tehdyn puolustusyhteistyön ohella painopisteitä olivat Itämeren alue ja yhä näkyvämmin myös yhteistyö Yhdysvaltain kanssa. Soini tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn arktisen alueen ulkoministerikokouksessa Alaskassa elokuun lopussa. Venäläiskollegansa Sergei Lavrovin Soini tavannee YK:n yleiskokouksessa syyskuussa.

Puheen jälkeen Soinille esitettyjen kysymysten pääaiheita olivat kuitenkin maahanmuutto ja turvapaikanhakijat. Ne ovat vaikeimpien kysymysten joukossa sekä hallituksessa että perussuomalaisten keskuudessa.

Soini painotti toistuvasti hallitusohjelmaa, joka ei kuitenkaan aseta estettä kiintiöpakolaisten määrän lisäämiselle eikä sano mitään nykyisenkaltaisesta turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta. Siitä Soini syyttää EU:n sisäistä taakanjakoa, johon Suomi on jo taipunut. Kasvuun on tarjolla muitakin syitä.

Yhden irtioton oman puolueensa sisäisistä ryhmistä Soini teki korostamalla kohtaamisen ja vuoropuhelun tarvetta myös islamilaisen maailman kanssa. Se oli selkiinnyttävä linjaus ulkoministeriltä, joka viettää aikaa myös islamilaisessa maailmassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat