Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riittävätkö hallituksen vaihtoehtoiset keinot työn hinnan alentamiseksi?

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun yhteiskuntasopimus kaatui, hallitus otti ohjat käsiinsä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi odotettavissa olevista tuloksista maanantai-iltana vain niukasti. Enemmän hän keskittyi prosessin seuraaviin vaiheisiin. Toimenpiteiden keksiminen ja listaaminen on vielä virkamiehillä kesken.

Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoivat lähinnä sen, että keinot ilmoitetaan eduskunnalle syyskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on parantaa suomalaisen työn kilpailukykyä, mutta toimet voivat olla laajempia kuin pelkästään työelämään liittyviä muutoksia. Työmarkkinaosapuolia kuullaan asiantuntijoina, mutta Sipilän mukaan kenelläkään ei ole veto-oikeutta.

Sipilä totesi, että ennen vanhaan – markka-aikana – Suomi olisi nykyisessä tilanteessaan devalvoinut valuuttansa. Enää se ei käy.

Yhteiskuntasopimuksen ennusmerkit olivat kehnot hankkeen alusta lähtien. Työmarkkinatoimijoista harva uskoi, että työn hinnan alentamisesta tulee sopua palkansaajaliittojen kesken. Tavoitteenahan oli yksikkötyökustannusten alentaminen viidellä prosentilla.

Vaihtoehtosuunnitelman ongelma on siinä, että hallituksen ja eduskunnan mahdollisuudet työn hinnan alentamiseen ovat varsin rajalliset. Esimerkiksi lomille ja työajalle on kyllä olemassa lait, joita hallitus voi halutessaan muuttaa eduskunnan tuella. Työelämän muutoksiin lait eivät kuitenkaan välttämättä johtaisi, sillä työaikaa ja lomia säädellään lakia tarkemmin alakohtaisissa työehtosopimuksissa, jotka taas riippuvat työnantaja- ja palkansaajaliittojen välisistä neuvotteluista.

Ei ole todennäköistä, että palkansaajaliitot olisivat ensi vuoden syksyllä valmiita siihen, mihin ne nyt eivät olleet.

Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua hallituksella ei ole paljon keinoja jäljellä, ellei se turvaudu joidenkin työnantajan maksujen väliaikaiseen alentamiseen. Siitä voi taas nousta meteli palkansaajakentässä.

Perimmäinen tavoite on edelleen vientiteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen muihin euroalueen maihin ja Ruotsiin verrattuna. Siihen hallituksella on jo suurempi keinovalikoima, mutta kilpailukyvyn parantamiseen ei löydy vain yhtä tai kahta järeää työkalua vaan iso kasa pienempiä.

Hallituksen valitseman vaihtoehtoreitin hyvä puoli on, että toimet voidaan saada käyttöön ripeästi – tarpeen vaatiessa vaikkapa ensi vuoden alussa. Yhteiskuntasopimus olisi tarkoittanut sitä, että konkreettiset toimet olisi sovittu vasta ensi vuoden syksyn työmarkkinakierroksella.

Jotain jää työmarkkinoiden varaan: kilpailukyvyn parantaminen suhteessa kilpailijamaihin Saksaan ja Ruotsiin vaatii jatkoa äärimaltillisille palkankorotuksille.

Kun Sipilä ilmoitti torstai-iltana, että hallitus ei toistaiseksi turvaudu uhkaamiinsa 1,5 miljardin euron lisäsäästöihin ja veronkiristyksiin, alkuperäistä uhkausta pidettiin kikkailuna.

Ei säästölistaa vieläkään ole kuopattu, eikä hallitus ole tinkimässä alkuperäisestä tavoitteestaan. Keväällä 2017 hallitus tarkastelee, ovatko nyt vielä kaavailuissa olevat toimet tehonneet riittävästi. Jos eivät, tulee lisäleikkauksia. Jos ovat, tulevat luvatut tuloveronkevennykset.

Hallitusohjelman mukaan yhteiskuntasopimuksen – tai siis nyt vaihtoehtoisten toimien – ja tehtyjen palkkaratkaisujen nettovaikutuksen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa määrällä, joka on vähintään puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Se tarkoittaa vähintään miljardia euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat