Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parempaa – heti ja lain voimalla

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kansalaisaloitteen otsikko: Viennin rakenteen muuttaminen.

Päiväys: 25. 8. 2015.

Aloitteen muoto: Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä.

Suomen kansantalous on vaikeuksissa. Se on ollut näivettymisen tilassa kymmenkunta vuotta. Hyvinvointivaltion kestävyys vaatii pikaista paluuta kasvun aikaan.

Bruttokansantuote kasvaa, jos työpanosta tai tuottavuutta lisätään. Työmarkkinoilta virtaa enemmän ihmisiä ulos kuin heitä tulee sisään.

Työvoiman tuonti ulkomailta on poliittisesti mahdotonta, ja työtuntien lisääminen ei onnistunut.

Työvoimapanos ei kasva.

Suomi menetti elektroniikkaklusterin hiipumisessa tuottavinta teollisuutta. Tuottavuuskaan ei siis ole kasvussa.

Me aloitteen allekirjoittaneet, työmarkkinoita laajasti edustavat tahot esitämme, että ratkaisua ongelmiin etsittäisiin viennin rakenteen muuttamisesta.

Esitämme, että eduskunta säätäisi lain, joka pakottaisi yritykset keksimään älykkäämpiä käyttökulutushyödykkeitä ja vähentämään investointituotteiden valmistusta.

Länsimaiset kuluttajat ovat vaativia edelläkävijätyyppejä. Suomessa on vapautunut runsaasti insinööriresursseja.

Jotta kysyntä ja tarjonta kohtaisivat vientiä elähdyttävästi, eduskunnan tulisi määrätä yritykset tekemään seuraavalla viisivuotiskaudella taskuun tai käsilaukkuun mahtuvia hightech-tuotteita, joita ilman kuluttajat eivät kerta kaikkiaan osaa olla.

Jotta viennin rakenne ei yksipuolistuisi eivätkä tuotteet neliskulmaistuisi, eduskunnan tulee laatia ohjeita ja ohjelmistokoodeja, joiden mukaisesti insinöörit voivat tehdä uusia, tuottavia ja äärimmäisen koukuttavia mobiilipelejä. Peleissä voisivat kilpailla esimerkiksi eläinhahmot.

Samalla esitämme, että lainsäätäjä ohjaisi yrityksiä luopumaan pienen katteen halpatuotteiden, hevosta suurempien investointitavaroiden ja raaka-ainevaltaisen bulkin valmistuksesta. Ehdotamme tuottamattomuushaittaveroa.

Esittämillämme toimilla on saavutettavissa viiden prosentin tuottavuusloikka. Toivomme, että eduskunta korjaa viennin rakenteen mahdollisimman nopeasti. Eduskunnan parlamentaarisesti modernisoiman tuotepaletin tulisi olla markkinoilla ennen joulusesonkia ja tuottavuuden kasvun mitattavissa ennen ensi kesää.

Aloitteen taloudellinen tuki: ei ole.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat