Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huutokilpailun tilalle kaivataan ajattelua

Pääkirjoitus
 
Reetta Meriläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja.

Pahuus kaappaa salakavalasti valtaa käyttämällä hyväkseen sinänsä ihan säädyllisiä asioita, kuten suvaitsevuutta, malttia ja kaipuuta matalaan profiiliin: ei tehdä tästä numeroa. Pahuus hyötyy myös meidän ihmisten inhimillisestä pyrkimyksestä välttää vaikeiden asioiden perusteellista ajattelua.

Kun huippu-urheilija epäonnistuu, kuullaan varsin usein, että "tällaista on urheilu, joskus menee, joskus ei". Kokovartaloketutusta potevan urheilijan vastauksen ymmärtää. Sehän tarkoittaa, että en nyt jaksa ruveta analysoimaan, mikä meni pieleen, jättäkää rauhaan. Tällainen vastaus on suorituksista kiinnostuneelle olematon.

Nollasisältöisten "pojat ovat poikia" -selitysten avulla voidaan sivuuttaa rikoksia hipovat touhut, joihin pitäisi puuttua. Halua ehkä olisi, mutta puuttuminen olisi liian työlästä – se vaatisi aikaa ja ihmistyötä. "Ei nyt jaksa, ei näillä resursseilla." Helpompi on kinastella, kenen vika tai kenen vastuu: vanhempien, koulun, kaverien vai median?

Vähitellen ihmiset mukautuvat pahuuksiin eivätkä jaksa pitää niitä epäkohtina. Niistä voi tulla normaalia. Käy samoin kuin urheiluhallin kamalalle haisevassa pukuhuoneessa, jonka ilmaa ei tovin kuluttua tunnista tunkkaiseksi. Suuri havahtuminen tapahtuu vasta, kun palaa raikkaaseen ilmaan.

Ei liene enää yllätys kenellekään, että ilkeyksien ja solvausten ryydittämästä puheenparresta on tullut nettikeskustelujen normi. Erottuminen vaatiikin "paljon julmempaa, kovempaa ja piittaamattomampaa kieltä", kuten Pekka Mykkänen kirjoitti kolumnissaan (HS.fi 20. 8.).

Kaikki huutavat, eikä kenenkään ääni saati äänensävy kuulu. Norminpurkutalkoot voitaisiin aloittaa nettikeskustelusta.

"Netissä nyt vaan on sellaista" on kunnianhimoton selitys. Se tarkoittaa, että meillä on uusi luonnonvoima, jolle ei mahdeta mitään.

Niinkö? Oliko kaikki paremmin ennen, kun verkossa oli vain kaloja? Ei ollut, mutta pelkän verkon sijaan pitäisi pohtia dynamiikkaa, joka saa ihmisen käyttäytymään tilaisuuden tullen epähumaanisti. Onko verkon oletettu vapaus sekoittanut sääntöihin tottuneet päät?

Ehkä olisi fiksua pitää etäisyyttä verkkomöykkään, mutta se on silti olemassa. Suomalaisen todellisuuden hahmottamiseen verkkopauhu tarjoaakin signaaleja. Mielenrauha niistä tosin kärsii. Ihmisten kun pitäisi pyrkiä edes vähän ymmärtämään toisiaan ja katsomaan asioita muutenkin kuin omalta kannaltaan.

Mielenrauhaa häiritsee eniten pelko siitä, että sanat eristävät ihmiset toisilleen vihamielisiksi leireiksi, jotka elävät samassa maailmankolkassa mutta joiden välillä ei ole yhteyttä. Leirit uskovat omiin totuuksiinsa. Arkipäivään kotiutuneilla vihapuheilla on historiassa ollut taipumus saatella vihatekoja, jotka tuottavat kärsimystä, ruumiita ja pakolaisia.

"Yhteisen maailman loppu on tullut, kun se nähdään vain yhdestä näkökohdasta ja kun sen sallitaan näyttäytyä vain yhdestä näkökulmasta", kirjoitti saksanjuutalainen filosofi Hannah Arendt. Hänen näkemyksensä mukaan ajattelu estää ihmistä tekemästä vääryyksiä.

Ajattelua tarvitaan erityisesti nyt, jottei tehdä vääryyksiä. Ajattelua tarvitaan myös, jottei kokonaiskuva pimene politiikan ankeuden, talouden tahmeuden tai raivosta kertovien uutisten takia. Kaikki ne ovat totta, mutta ne eivät ole koko totuus.

Elämme edelleen maailman vauraimmassa osassa. Aurinko paistaa joskus. Päiväkotilapset marssivat pontevasti huomioliiveissään eväsretkelle. Vapaaehtoiset kävelyttävät vanhuksia, vanhemmat työntelevät lastenvaunuja. Sairaat saavat hoitoa, lapset opetusta. Rakastutaan ja rakastetaan. Ollaan ihmisiksi.

Ajattelua tarvitaan, jotta jokainen meistä osaisi elää samanaikaisesti niissä maailmoissa, joissa meidän on elettävä: omassa yksityisessä, yhteisessä suomalaisessa ja globaalissa maailmassa. Nämä maailmat ilahduttavat ja turhauttavat. Hämmentyneitä – ja innostavia – kohtalotovereita riittää.

Aivoja täytyy käyttää, jottei vihamielisyys pesiydy pysyvästi mihinkään maailmaan eikä muutu luonnolliseksi. Se hajottaa sekä maailmat että ihmiset.

Reetta Meriläinen hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n entinen päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat