Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotitaloudet taistelevat

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomen – tai oikeastaan suomalaisten – on väitetty olevan henkisessä lamassa. Kansantalouden lukemia voi tulkita niinkin, että tämä väite ei ole tosi.

Suomen bruttokansantuotteen vauhdikas kasvu lakkasi jo seitsemisen vuotta sitten. Vuoden 2009 romahduksen jälkeen on ollut pari hieman valoisampaa vuotta, mutta tästä vuodesta saattaa tulla jo neljäs perättäinen vuosi, jolloin bruttokansantuote kutistuu.

Se vähä henki, mitä Suomen taloudessa yhä on, tulee yksityisestä kulutuksesta. Kotitalouksien kulutus on pysynyt melko hyvin samalla trendikäyrällä, jolla se oli jo ennen laman iskua.

Tämä tarkoittaa, että suomalaiset kotitaloudet ovat taistelleet lujasti henkistä taantumaa vastaan ja kuluttaneet enemmän kuin niille oikeastaan olisi hyväksikään.

Mittareita lukemalla löytää myös viestin Suomen talouspolitiikkaa viritteleville. Kotitalouksien säästämisaste on painunut nollaan.

Kulutus on kasvanut nopeammin kuin käytettävissä olevat tulot. Kotitaloudet velkaantuvat. Työttömyys lisääntyy, reaalitulot eivät.

Kotitalouksien kulutuksen varaan ei voi enää laskea. Vientivetoisen talouden piristymistä odottavien ainoa toivo on, että vienti alkaisi elpyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat