Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viiden vuoden irtisanomissuojasta on jo aikakin päästä eroon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Hallitusohjelmansa mukaisesti Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo lakkauttaa kuntien työntekijöille annettavan viiden vuoden irtisanomissuojan kuntien yhdistymistapauksissa. Laki pyritään saamaan voimaan jo tämän vuoden puolella, ja se koskisi kuntaliitoksia vuodesta 2017 alkaen. Ensi vuonna mahdollisesti yhdistyvät kunnat saisivat itse päättää, käyttäisivätkö ne pitkää irtisanomissuojaa vai eivät.

Pitkä irtisanomisaika tuli lakiin vuoden 2007 kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eli Paras-hankkeen yhteydessä. Laista päätti Matti Vanhasen (kesk) punamultahallitus.

Pitkällä irtisanomisajalla ja yhdistymispalkkioilla kuntia kannustettiin vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin.

Irtisanomissuoja on joissain kuntaliitostilanteissa johtanut absurdeihin ketjutuksiin. Esimerkiksi Kuopion seudulla ympäryskuntia on liittynyt emokaupunkiin monessa vaiheessa, viimeksi tänä vuonna. Niinpä Kuopiossa henkilöstön suoja-aika on alkanut jo vuonna 2011, ja se jatkuu vuoteen 2020 saakka.

Kuntaliitoksilla tähdättiin alun perin kunnallisten palvelujen tehostamiseen.

Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kaksi suurta projektia olivat kuntarakenneuudistus sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus.

Tarkoitus oli edetä kuntauudistus edellä: tavoitteena oli luoda väestöpohjaltaan suuria ja taloudellisesti riittävän vahvoja kuntayksikköjä, jolloin kunnallisten palvelujen järjestäjänä olisi toiminut yksi suuri kunta.

Kunnissa yhdistymispaineeseen vastattiin vastahangalla. Lopulta Kataisen hallitus joutui luopumaan suurkuntahankkeesta ja keskittymään sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen.

Sekin jäi kesken, ja Sipilän porvarihallitus on muokannut sosiaali- ja terveyspalveluihin kaavaillun mallin kokonaan uusiksi.

Sipilän hallitustaipaleen aikana järjestämisvastuualueiden ihanteellinen määrä on ehtinyt vaihdella. Hallitusohjelmassa puhuttiin vielä enintään 19 järjestämisvastuualueesta, mikä olisi vastannut keskustan jo viime vaalikaudella ajamaa kotikunta-maakuntamallia.

Nyt kaavaillaan noin kymmenen järjestämisvastuualueen mallia. Se puolestaan muistuttaa kovasti vanhaa läänijakoa.

Oikaisu 26.8.2015 klo 12.10: Korjattu otsikossa sana irtisanomisaika sanaksi irtisanomissuoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat