Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden uhkat ovat Kreikan sijaan idässä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun – tai jos – Suomen talouspoliittista suuntaa yritetään lähiaikoina täsmentää, täsmentäjällä on lukuisia ongelmia. Yhteiskuntasopimuksen laatijoiden vaikeudet kertovat siitä, miten hankalaa on virittää koneistoa, jonka pitäisi pyrkiä kokonaisetuun, jos mukana on toimijoita, jotka tavoittelevat ensi sijassa omaa etuaan.

Hieman vähemmälle huomiolle on jäänyt kysymys siitä, mihin ollaan menossa. Miten maailmantalous muuttuu? Missä vienti voisi vetää? Millaisiin signaaleihin – mahdollisesti – viritettävän koneiston pitäisi reagoida?

Maailmantalouden isot virrat ovat muutoksessa.

Yksi tällainen virran käänne on se, että kehittyvien talouksien kehitys on vaarassa. Jopa Kiina on vaikeuksissa.

Luultavasti Kiina kertoo jälleen kerran bruttokansantuotteensa kasvaneen seitsemisen prosenttia tänä vuonna.

Todellisuus numeroiden takana voi kuitenkin olla aivan toinen: kasvu saattaa olla rehellisesti mitattuna paljon hitaampaa, ja osa siitäkin on ehkä tehty kestämättömällä tavalla – luomalla kuplaa.

Luottamus Kiinan numeroihin sekä Kiinan päättäjien kykyyn ohjata ja tukea maan taloutta hieman horjuu. Se on yksi syy siihen, että Kiinan pörssikurssit ovat viime päivinä heiluneet. Toinen syy on se, että kurssit palaavat järjettömiltä tasoiltaan reaalimaailmaan. Pörssiyritysten todellisuus ja Kiinan talouden tila ovat olleet jo pitkään ihan muuta kuin mitä kursseista olisi voinut päätellä.

Reaalitaloutta ei kuitenkaan pysty huijaamaan. Ilmoitetuilla bkt-lukemilla ei osteta suomalaisia investointitavaroita. Niitä ostetaan, jos kasvua ja kysyntää on oikeasti.

Kiina vaikuttaa koko maailmantalouteen – erityisesti tietysti Aasiaan. Jos Kiinan talous heikkenee odotettua enemmän, muidenkin kehittyvien talouksien suunta on sama.

Vielä parikymmentä vuotta sitten hoettiin, että Yhdysvallat ja Eurooppa ovat auringonlaskun talousalueita ja Aasia nousee. Juuri nyt näyttää siltä, että Yhdysvallat on taas nousemassa. Eurooppa sen sijaan polkee paikoillaan. Espanja ja Saksa ovat poikkeuksia, sillä niissä kasvu on hyvää.

Yhdysvaltain talous on elpynyt. Maan asunto- ja työmarkkinoiden tilasta huomaa, että elpyminen on ollut tervettä. Yhdysvaltain talous on jo niin vahva, että maan keskuspankki nostanee ohjauskorkoa vielä tämän syksyn aikana.

Euroopan keskuspankki ei voi edes ajatella koron nostoa. Kiinan keskuspankki on jo hivuttanut yuanin arvoa hieman alemmas. Tiistaina se alensi viitekorkoja.

Keskuspankkien toimista syntyy vahva maailmantalouden virta, kun valuutat ja rahavirrat sopeutuvat uuteen tilanteeseen. Euro luultavasti heikkenee, dollari vahvistuu, rahavirta kääntyy takaisin Yhdysvaltoihin, kehittyvien maiden valuutat horjuvat ja näissä maissa dollarimääräisiä lainoja ottaneet yritykset ajautuvat ongelmiin.

Raaka-ainetaloudet joutuvat ahtaalle, kun raaka-aineiden hinnat laskevat. Venäjä on tällainen talous. Vaikka dollari kallistuisi, energian vientitulot eivät kasva, koska kulutus ei näytä kasvavan – muun muassa Kiinan ongelmien vuoksi.

Venäjä on vaikeuksissa. Maan bruttokansantuote on kutistunut, tuottavuus mataa, rupla on heikko, vararahastot hupenevat, pakotteet purevat ja inflaatio juoksee.

Kun Suomessa on pohdittu ulkoisia taloudellisia uhkia, katse on kääntynyt kohti Kreikkaa. Todelliset lähiaikojen uhkat ovat ihan toisaalla: idässä. Vienti Venäjälle on jumissa, ja Kiina voi heiluttaa Aasiaa pahoin.

Oikaisu 27.8. kello 13.31: Jutussa väitettiin aiemmin Kiinan keskuspankin muuttaneen ohjauskorkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat