Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millä valtuuksilla perussuomalaisten Matti Putkonen puhuu?

Pääkirjoitus
 
Esa Mäkinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kehityspäällikkö. Twitter @esamakinen.

Demarien puolueohjelma on niin vihreä, että siitä tulee heinänuha, julisti ammattiyhdistysliikkeen lobbari Matti Putkonen syksyllä 2010. Samalla hän siirtyi Sdp:stä perussuomalaisten vaalivankkurien vetäjäksi.

Tuoreeltaan loikan arveltiin olevan tappio demareille ja voitto Timo Soinille (ps). Viiden vuoden aikana Putkosesta onkin tullut keskeinen perussuomalaisten asioiden kommentoija ja yksi puolueen näkyvimmistä kellokkaista.

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien arkistosta "työmies" Putkosen kommentteja löytyy paristasadasta artikkelista.

Elokuussa, kun perussuomalaiset joutuivat hikoilemaan maahanmuuttolausuntojen ja hallituksen Kreikka-päätösten takia, juuri Putkonen peruutti toritapahtumia ja syytteli muita puolueita vihapuheesta. Hän moitti Tampereen yliopiston professoria "demokratian halveksimisesta", kun tämä oli kritisoinut kovasanaisesti perussuomalaisia.

Mutta millä valtuuksilla Putkonen puhuu?

Letkeä työmies-titteli peittää alleen sen, että Putkosta ei ole valinnut virkaansa mikään demokraattinen elin. Hän ei ole ollut ehdolla vaaleissa.

Virallisesti Putkonen on puoluesihteerin alainen, mutta hän ei varmasti tee mitään, mitä Soini ei vähintään hiljaisesti siunaa.

Kun Putkonen esittää räväköitä lausuntojaan, ulkoministeri Soini voi vältellä vaikeita asioita. Viime viikonloppuna Soinilla tuntui olevan vaikeuksia vastata kysymykseen, mitä mieltä hän on oman puoluesihteerinsä puheista "elintasosurffareista".

"Emme käy keskustelua muiden ehdoilla emmekä alistu siihen tälläkään hetkellä", Soini sanoi STT:n toimittajalle.

Yhdysvaltain poliittisessa kulttuurissa puhemiehet, "spokespersonit", ovat yleisiä. Vaikeita aiheita kommentoi puhuva pää, ja poliitikot voivat keskittyä mukavampiin asioihin.

Suomen muissa puolueissa vaikeisiin kysymyksiin vastaavat yleensä puolueen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat tai puoluesihteeri. Perussuomalaisissakin näitä vaaleilla valittuja tai puoluekokouksen osoittamia vastaajia olisi.

Todennäköisesti Matti Putkonen kommentoi vastedeskin muiden perussuomalaisten puolesta. Silloin voi aina esittää itselleen kysymyksen: mikä tekee tästä asiasta perussuomalaisten herroille niin kiusallisen, että pannaan työmies asialle?

Esa Mäkinen esa.makinen@hs.fi
Twitter: esamakinen
Kirjoittaja on HS:n datajournalismista
vastaava uutispäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat