Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukašenkaa kannattaa epäillä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka armahti viime viikonvaihteessa kuusi poliittista vankia, jotka eivät olleet edes pyytäneet armahdusta. Presidentti sai päätöksestään vuolaat kehut EU:lta ja sen jäsenmailta.

Vapauttaminen oli hyvä uutinen vangittuina olleille oppositiopoliitikoille ja demokratia-aktivisteille, mutta Lukašenkaa on aiemmin kehuttu ennenaikaisesti. Epäily on taas paikallaan.

Vaikutusvaltaisimmalla vapautetulla oppositiojohtajalla Mikola Statkevitšilla oli Deutsche Wellen haastattelussa yksinkertainen selitys Lukašenkan toiminnalle: presidentillä on rahapula.

Lisäksi Lukašenka pyrkii ja hyvin todennäköisesti myös pääsee lokakuun vaaleissa Valko-Venäjän presidentiksi viidennelle perättäiselle kaudelleen.

Armahduksilla Lukašenka kalastaa helpotusta EU:n Valko-Venäjään kohdistamiin pakotteisiin ja vastapainona lisää tukea Venäjältä. Samalla vaalien uskottavuus kohenee. Lukašenka toimi samoin ennen vuoden 2010 vaaleja, joiden jälkeen hän pani vastustajansa vankilaan.

Valko-Venäjän tapahtumia ei kuitenkaan kannata ohittaa olankohautuksella. Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat saaneet Lukašenkan hakemaan aiempaa aidommin etäisyyttä Venäjään, jonka kanssa Valko-Venäjä on valtioliitossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat