Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotessa kohta edessä ratkaisevia päätöksiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Uuden hallituksen alkutaival ei ole vastannut sitä tomeraa kuvaa, jonka Juha Sipilän (kesk) kokoonpano pyrki antamaan itsestään kevään hallitusneuvotteluissa. Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta kaatuivat toistamiseen, eivätkä hallituksen kärkihankkeetkaan ole edenneet sitä vauhtia kuin oli tarkoitus. Avokonttoristakin luovuttiin vähin äänin.

Hallitusohjelmaan sisältyy lisäksi kaikkiaan neljän miljardin euron edestä rakennepoliittisia uudistuksia, joista tärkein on sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Vaikka on näyttänyt, ettei sote-uudistuskaan etene, kesän aikana sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) sekä valtiovarainministeriössä (VM) on tehty taustatöitä syksyä varten.

Kohta nimittäin on ensimmäisten konkreettisten päätösten aika, jotta uudistus lähtee etenemään. Hallitusneuvotteluissa linjattiin uudeksi lähtökohdaksi, että sote-uudistus tehdään nyt kuntia suurempien itsehallintoalueiden pohjalta ja että kyseisiä alueita saa olla enintään 19. Se on lähes saman verran kuin nykyisiä sairaanhoitopiirejä, joita on 20.

Samoin hallitusohjelmassa sanotaan, että myös valtion aluehallinto ja maakuntahallinto on tarkoitus sovittaa yhteen ja keskittää tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille. Nyt ei siis tehdä vain sotea, vaan mittavaa väliportaan hallinnon uudistusta. Siksi valmistelukaan ei voi edes ensi vaiheessaan keskittyä vain soteen.

Kesällä STM ja VM asettivat selvitystyöryhmän, joka teki pikavauhtia runkosuunnitelman sote- ja aluehallintouudistusten etenemisestä – ei siis vielä sisällöstä vaan askelmerkeistä. Ryhmää veti valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tuomas Pöysti, joka toimi asiantuntijana jo edellisen sote-uudistuksen epätoivoisessa eduskuntakäsittelyssä. Silloin uudistusta ei saatu millään puserrettua perustuslain mukaiseksi.

Nyt perustuslakimiinat yritetään välttää. Mielellään jo tässä vaiheessa eikä vasta silloin, kun valmis lakiesitys on kansanedustajien edessä.

Pöystin ryhmän elokuun puolivälissä ilmestyneissä ehdotuksissa yritetään kohteliaasti sanoa hallitukselle, että hallitusohjelmassa mainittu enintään 19 itsehallintoaluetta on liian paljon näin pieneen maahan, varsinkin jos ja kun alueille tulee muitakin alueellisia tehtäviä sosiaali- ja terveydenhuollon ohella. Itsehallintoalueilla pitää olla riittävä väestöpohja ja taloudellinen kantokyky, ja lisäksi niillä täytyy olla muskeleita järjestää perusterveydenhuollon lisäksi myös sitä vaativampi erikoissairaanhoito.

Pääosin näillä perusteilla ryhmä päätyy 9–12 alueeseen. Lisäksi ryhmä suosittelee, että aivan ensimmäiseksi tehtäisiin päätös alueiden määristä ja keskuspaikoista. Se pitäisi tehdä mielellään jo tämän vuoden syyskuussa. Päätös on ratkaiseva jatkon – esimerkiksi rahoituksen ja vaikuttavuusarvioiden – kannalta.

Aluejako herättää varmasti intohimoja eri puolella Suomea, koska 9–12 itsehallintoaluetta tarkoittaa poikkeamista nykyisten sairaanhoitopiirien ja maakuntien rajoista.

Mistä itsehallintoalueet saavat rahat toimintaansa? Hallitusohjelmassa sanotaan, että vaihtoehtoina ovat kuntien ja/tai valtion kautta tuleva rahoitus.

Jälleen Pöystin ryhmä korjaa hallitusta: kunnilla ei voi olla pysyvää rahoitusvastuuta sellaisesta toiminnasta, jota ne eivät uudistuksen jälkeen enää itse järjestä. Kuntien kautta itsehallintoalueille kulkeva rahoitus ei käy.

Rahoitusmalleiksi jäävät valtion rahoitus tai itsehallintoalueiden oma verotusoikeus. Taustaselvitykset pitäisi aloittaa heti ja valinta tehdä näiden kahden mallin välillä ensi vuoden alussa, jos itsehallintoalueiden halutaan aloittavan vuonna 2018.

Niin aluejako kuin rahoitusmallikin ovat soten suurimpia valintoja, eikä niissä olisi varaa epäonnistua. Toivottavasti hallitus tekee päätökset riittävin tiedoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat