Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demareita ja demareita

Pääkirjoitus
 
Marja Salmela

Pitkän saksan lukijana on tullut seurattua mitä Euroopan väkirikkaimmassa maassa tapahtuu ja verrattua sitä Suomen menoon. Ja hyvin erilaistahan se on ollut ja on yhä.

Kun meillä huumaannuttiin Nokia-buumista 1990-luvun lopulla, idän ja lännen yhdistyttyä Saksassa jylläsi konkurssibuumi, ja useampi kuin joka kymmenes jäi siellä työttömäksi. Saksaa kutsuttiin Euroopan sairaaksi mieheksi.

Vaivoja lähti lääkitsemään demareiden johtama hallitus, etunenässä talous- ja työministeri Wolfgang Clement. Keinot olivat radikaaleja, joidenkin mielestä uusliberalistisia.

Ay-liike suostui joustavampiin työaikoihin ja sai vastineeksi parannuksia irtisanomissuojaan sekä jatkokoulutukseen. Tehtaat pysyivät Saksassa, ja yritykset investoivat voittojaan tuotannon kasvattamiseen. Työttömyys suli lähes kokonaan pois, ja työntekijöiden ja työnantajien luottamus vahvistui. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa tosin leikattiin vuoteen, ja sen seurauksena osa putosi matalapalkka-alan töihin tai pienille korvauksille.

Suomessa kolmikanta – jossa demareilla on suuri rooli – huolehtii työssä käyvien eduista järkähtämättä vuodesta toiseen. Ansiosidonnainen työttömyysturva halutaan pitää pitkänä edelleenkin. Työehtosopimuksista tehtiin yleissitovia eli olipa iso tai pikku firma, kaikkien on pakko noudattaa samoja työehtoja.

Pitkäaikaistyöttömien nopeasti kasvava joukko tuntui unohtuvan myös edellisen hallituksen työministeriltä ja valtiovarainministeriltä, molemmat demareita.

Saksan vanha valtiomies Wolfgang Clement hahmotteli viime keväänä seuraavan uudistuksen ikääntyvälle kansakunnalleen. Koulutus, koulutus, koulutus – mitään tärkeämpää ei ole. Yhtään lahjakasta tai tavallista nuorta ei pidä menettää. Paremman peruskoulun pitää auttaa jokaista nuorta käymään koulu loppuun ja löytämään jatkokoulutuspaikka. Oppilaitosten on nostatettava luovuutta ja tulevaisuudenuskoa.

Tiukat eläkeiät voisi Clementin mielestä unohtaa. Jos joku tahtoo ja jaksaa tehdä töitä, se tuo lisäarvoa työpaikoille, ja koko yhteiskuntaan tulee lisää vipinää.

Clement uskoo digitalisaation tuovan valtavia mahdollisuuksia muuttaa elämäntapoja ja työelämää. Tämä vaatii joustavuutta ja vähemmän sääntelyä – sellainen on mennyttä. Tänään ja huomenna tarvitaan kekseliäitä kehittelijöitä ja yritteliäitä firman perustajia. Ja heille vapautta.

Mikä olisi Suomen demareiden visio?

Marja Salmela HS marja.salmela@hs.fi
Kirjoittaja on kaupunkistoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat