Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kansainvälinen asema on heikentynyt synkistelevässä maailmassa

Pääkirjoitus
 
Kari Huhta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Jos Suomen ulkopoliittinen asema muuttuu, se on iso asia Suomelle mutta aika pieni asia muulle maailmalle. Hyvä asema antaa turvallisuutta ja mahdollisuuden kansainväliseen vaikuttamiseen. Nyt vaikuttaa siltä, että Suomen kansainvälinen asema on heikentynyt ja liikkumatila kutistunut – ei dramaattisesti mutta kuitenkin. Syy on sekä maailman että Suomen.

Ratkaisevia arvioita Suomen asemasta ei tehdä täällä vaan muualla, vaikka Suomi päättää omasta ulkopolitiikastaan.

Ulkopuolisin silmin ei ole ratkaisevaa, miten Suomi haluaa esittää asiansa, vaan mitä Suomi tekee ja miltä asiat vaikuttavat. Ulkopuoliset eivät ole sisäistäneet esimerkiksi sellaista käsitystä, että Suomi on rauhanturvaamisen suurvalta.

Suomen voi nähdä myös maana, joka hukkasi vaikutusvaltaansa vastustamalla eurokriisin tukipaketteja Saksaakin tiukemmin mutta ilman Saksan lihaksia. Nyt Suomi eroaa vertaismaistaan haraamalla vastaan turvapaikkakriisin vastuunjaossa. Samalla Suomi leikkaa kehitysyhteistyön rahoitusta ja valmistautuu supistamaan osuuttaan sotilaallisessa kriisinhallinnassa.

Jokaiselle toimelle on Suomessa erillinen selitys, mutta ulkopuolisille jää synkkä kuva eikä mitään myönteistä raportoitavaa.

Johtopäätöksiä Suomen ulkopolitiikasta tehtiin tällä viikolla, kun Helsingissä järjestettiin vuosittaiset suurlähettiläspäivät.

Tärkein osuus oli tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä. Presidentin valitsema tiukan reaalipoliittinen ja ongelmia kartoittava sävy näytti miellyttävän ammattidiplomaatteja, jotka saavat usein korkealentoisuuden yliannoksia.

Puheen saattoi myös nähdä aika konservatiivisena ja kansallismielisenä ja sävyn tulkita äkäisyydeksi, joka jostakin syystä ilmeisesti miellyttää suomalaisia.

Puheessa ei ollut aloitteita Suomen kansainvälisen aseman vahvistamiseksi. Harvoja kannustaviksi tarkoitettuja viestejä oli lähinnä pääministeri Juha Sipilän (kesk) puheessa.

Tiukkaan sävyyn on perusteita. Suomessa vaikuttaa sama kriisien rykelmä kuin etelämpänäkin, mutta Suomella on lisäksi aivan omia syviä taloushuoliaan. Venäjän ja lännen kriisissä Suomella on työläs asema Natoon kuulumattomana EU-maana, jolla on 1 200 kilometrin maaraja Venäjän kanssa. Suomen liikkumatila on kaventunut.

Niinistö otti selkeästi kantaa Ukrainan sotatoimiin ja painotti Venäjän vastuuta pyrkimyksissä sotimisen lopettamiseksi.

Yhdysvalloista Niinistö ei sanonut puheessaan mitään. Erillisissä kommenteissaan hän painotti Yhdysvaltojen merkitystä osana Suomen länsi-integraatiota sekä Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyötä. Muuten Niinistöllä ei ollut hyvää sanottavaa suurvalloista eikä niiden "teräksenmakuisista prinsiipeistä".

Vaikutti siltä, että yritys järjestää Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin kahdenkeskinen tapaaminen ei ole onnistumassa YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuussa, eikä kovin pian muutenkaan.

Virossa pantiin varmasti merkille, että Niinistö torjui taas mahdollisuuden Suomen "jonkinlaisesta osavastuusta" Baltian puolustuksessa. Hän valitsi sanansa tarkoin ja puhui turvatakuiden mahdottomuudesta, mutta Virossa muistetaan ehkä paremmin sävy kuin sanavalinnat.

Toistetuimpia sanoja suurlähettiläspäivillä olivat maahanmuutto ja puolustus. Suomen ulkoista kuvaa arvioidaan nyt niiden kautta.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) ulkopolitiikan osaaminen jäi katveeseen, kun maahanmuutto ei mahtunut hänen puheeseensa erillisenä teemana. Maahanmuutto on myös ulkopolitiikassa Suomen lähiajan suuria haasteita. Populistipuolueen johtajan ja ulkoministerin roolin yhdistelmä on vaikea eikä helpotu.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) taas veti aivan omaa linjaansa syrjäyttämällä ministeriönsä kansliapäällikön paikalle toiseksi viisivuotiskaudeksi pyrkineen Arto Rädyn. HS:n uutinen hämmensi suurlähettiläskokouksessa.

Tilalle tuleva insinööriupseeri Jukka Juusti on pätevä, mutta puolustusuudistuksia ja kansainvälisiä verkostoja suunnitelleen Rädyn syrjäyttäminen on poliittinen tapahtuma. Niinistö on vastustanut Rädylle uskottuja uudistuksia. Syrjäyttäminen ei helpota Suomen ulkopoliittisen aseman kirkastamista.

Kari Huhta kari.huhta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n ulko- ja
turvallisuuspolitiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat