Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel näytti mallia vastuun ottamisessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Piittaamatta solvauksia huutaneesta väkijoukosta Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili keskiviikkona turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Heidenaussa itäisessä Saksassa. Samaan aikaan myös liittopresidentti Joachim Gauck jalkautui turvapaikanhakijoiden pariin Berliinin lähistöllä.

Heidenaussa Merkel kutsui turvapaikanhakijoiden vastaisia mellakoita häpeällisiksi ja ilmoitti, ettei muiden ihmisarvon kyseenalaistamista voi suvaita.

Kaupungissa puhkesi äärioikeiston järjestämiä mellakoita jo viikonvaihteen alla. Saksassa Merkeliä on ehditty arvostella hitaasta reagoinnista. Hänen esiintymisensä ja puheensa olivat kuitenkin selkeitä mutta valitettavan harvinaisia poliittisen johtajan kannanottoja ihmisarvon ja laillisuuden puolesta, kun turvapaikkakriisi paisuu Euroopassa yli äyräidensä. Puheet olivat myös linjassa Merkelin aiempien kannanottojen kanssa. Merkel on muun muassa arvostellut maahanmuuton vastaista Pegida-liikettä, joka on lähtöisin Dresdenistä, Heidenaun läheltä.

Kouriintuntuvana toimena Saksa päätti tällä viikolla lakata palauttamasta Syyrian pakolaisia niihin EU-maihin, joihin he ovat ensin saapuneet.

Merkelin valitsemaa linjaa maahanmuuttoon tukee mielipidekyselyissä noin 60 prosenttia saksalaisista. Poliittisella johtajuudella on merkitystä.

Kyse ei ole pelkästä passiivisesta tapahtumien suvaitsemisesta. Syyskauden myötä EU-alueella on käynnistymässä uusi yritys sopia keinoista, joilla hallitsemattomaksi riistäytynyt maahanmuutto saataisiin hallintaan.

Merkel neuvotteli mahdollisista suuntaviivoista maanantaina Ranskan presidentin François Hollanden kanssa. Torstaina oli vuorossa Wienissä järjestetty huippukokous, jossa olivat paikalla johtajat Balkanin maista. Niistä virtaa EU:n avoimelle Schengen-alueelle maahanmuuttajia, vaikka heistä ani harva saa turvapaikan.

Vireillä olevassa suunnitelmassa on Ranskan ja Saksan kaavailujen mukaan sekä turvapaikanhakijoiden oikeudenmukaisen kohtelun turvaavia osuuksia että samanaikaisesti keinoja, joilla tulijoiden määrä saadaan hallintaan.

Lähtökohtana olisi, että kaikissa EU-maissa noudatettaisiin täysimittaisesti voimassa olevia sopimuksia turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Maat rikkovat sääntöjä tehdäkseen itsensä vähemmän houkutteleviksi tulijoille.

Samaan aikaan EU-maiden pitäisi yhdessä listata turvallisina pidetyt maat, joihin turvapaikanhakijat voi palauttaa. Lisäksi tärkeimmissä tulomaissa Italiassa ja Kreikassa pitäisi tämän vuoden loppuun mennessä perustaa turvapaikanhakijoiden rekisterit, jotka vaikeuttavat järjestelmän väärinkäyttöä.

Edessä on myös uusi yritys sopia EU-maiden kesken turvapaikkakiintiöistä, joita Suomi ja erityisesti joukko itäisiä EU-maita ovat vastustaneet.

Vireillä olevien toimien taustalla on sama asia, johon tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasi tiistaina puheessaan suurlähettiläspäivillä, eli vakava huoli Schengen-alueen tulevaisuudesta. Rajatarkastuksista vapaa Eurooppa ei kestä hallitsematonta muuttoliikettä loputtomasti.

Schengen-alueen säilyminen on erittäin tärkeää Suomelle. Siksi Suomella pitää myös olla rakentavaa tarjottavaa turvapaikkakriisin ratkaisemiseksi.

Yhteinen sopimus turvallisista lähtömaista on yksi ensimmäisistä askelista. Kun Saksaan tänä vuonna tulee ehkä 800 000 turvapaikanhakijaa, jopa puolet heistä on lähtöisin kuudesta Balkanin maasta, jonne valtaosa myös palautetaan.

Turvapaikanhakijoiden oikeudenmukainen kohtelu ja maahanmuuton hallitseminen eivät ole toistensa vaihtoehtoja, vaan ratkaisun osia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat