Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen aukiolon vapauttaminen hyödyttää kuluttajia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vähittäiskaupat ja parturi-kampaamot saavat vastaisuudessa päättää itse aukiolostaan, mikäli hallitus pysyy loppuun asti aikeessaan kumota liikeaikalaki. Liikeaikalain kumoaminen on ensimmäinen merkittävä päätös Juha Sipilän (kesk) hallituksen projektissa, jossa turhasta sääntelystä pyritään eroon.

Asiakas kiittää, samoin varmaan liikkeenharjoittajien enemmistö. Myyjien ammattikuntaa aukiolon vapauttaminen ymmärrettävästi epäilyttää. Kuinka käy esimerkiksi perhe-elämän? Toimiiko päivähoito?

Lisähuolta on herättänyt Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen keväinen tokaisu, että sunnuntaikorvaukset ovat aikansa elänyt taakka, joka lisää turhaan työn hintaa.

Epämukaville työvuoroille on toistaiseksi löytynyt tekijöitä, koska pienipalkkaisille myyjille vuoroista saatava korvaus tulee usein tarpeeseen.

Vaikka liikkeiden aukioloaika vapautuu, se ei välttämättä käytännössä merkitse radikaalia muutosta kauppojen aukioloon. Päällimmäinen vaikutus kuluttajan näkökulmasta lienee palvelujen parempi saatavuus.

Myöskään kaupan myynnin volyymi ei muutoksella oletettavasti kasva, kauppa vain jakautuu useammalle tunnille ja viikonpäivälle.

Pienyrittäjien suojaksi säilyy säännös oikeudesta yhteen vapaapäivään viikossa, vaikka kauppakeskus olisi avoinna joka päivä.

Kampaamoille kiusallisimpiin asioihin on kuulunut säännös, jonka mukaan itsenäisyyspäivän aukiololle on haettava parisataa euroa maksava poikkeuslupa.

Keski-ikäinen sukupolvi muistaa vielä hyvin ajat, kun kaikki kaupat sulkivat ovensa lauantai-iltapäivällä yhdeltä tai kahdelta ja avasivat taas maanantaina. Kolmivuorotyöläisiä lukuun ottamatta kuluttajien vuorokausi- ja viikkorytmi oli hyvin samankaltainen. Se periytyi ajalta, jolloin kirkko sääteli myös maallista elämää.

Vähitellen aukioloihin on tullut lisää väljyyttä ja samalla sekavuutta.

Nykyään kuluttajien viikko- ja vuorokausirytmi on eriytyneempi. Palveluja tarvitsevat nekin, jotka eivät elä tavallisen toimisto- tai virastotyöajan rytmissä.

Liikkeenharjoittajilla luulisi itsellään olevan paras tietämys siitä, milloin liike kannattaa pitää auki ja milloin ei.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat