Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pomosi tuskin on narsisti, lapsesi erityisherkkä ja sinä keliaakikko

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Elämme keittiöpsykologian kulta-aikaa. Diagnooseja, persoonallisuustestejä ja self-helpiä on tarjolla eri asioiden ymmärtämiseksi niin paljon kuin jaksaa hakea.

Hiljattain alettiin puhua erityisherkkyydestä. Se on synnynnäinen, hermostollinen ominaisuus. Erityisherkkä reagoi muita voimakkaammin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Yhtäkkiä ominaisuus tuntuu olevan monella.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun diagnoosi leviää. Kun gluteenista alettiin puhua muutama vuosi sitten, tuli tavalliseksi julistautua gluteeniallergikoksi. Tutkimusten mukaan kaksi prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa. Gluteeniyliherkkyyttä on arvioiden mukaan enemmän, mutta niin on monia muitakin ruoka-aineherkkyyksiä.

Työelämässä johtajia veikataan usein narsisteiksi, ja eron jälkeen moni puhuu entisestä puolisostaan narsistina. Narsisteja on kuitenkin väestöstä noin prosentti. Narsistisia piirteitä sisältäviä persoonallisuushäiriöitä on 7–9 prosentilla.

Mutu-diagnosoinnin tarkoitusperät ovat hyvät: ihmiset haluavat ymmärtää itseään ja elämänsä tapahtumia. Mutta niitä, jotka oikeasti ovat keliaakikkoja, erityisherkkiä tai joiden lähipiirissä on narsisti, muotidiagnoosit eivät auta. Useimmiten ne ärsyttävät.

Moni keliaakikko harmittelee, että sairauden vakavuutta vähätellään. Kun joka toinen sanoo olevansa gluteenille allerginen, ravintoloissa ja illanistujaisissa saatetaan unohtaa, että keliaakikolle pienikin annos gluteenia aiheuttaa vaikeita oireita.

Kun vanhempainillassa puolet on sitä mieltä, että oma lapsi on erityisherkkä, tilanne ei auta sitä yhtä lasta, joka luokassa oikeasti tarvitsisi erityishuomiota.

Erityisherkkyyttä tutkineen psykoterapeutin Elaine Aronin mukaan ominaisuus on 15–20 prosentilla ihmisistä. Itsensä tai ystävänsä voi diagnosoida muutaman verkosta kaivetun piirteen perusteella erityisherkäksi, mutta samat merkit voivat viitata myös esimerkiksi masennukseen. Tai sitten eivät mihinkään.

Narsistin uhriksi joutuneita ei auta se, että narsistiseksi leimataan helpoimmillaan ihminen, joka päivittää liian usein itsestään kuvia sosiaaliseen mediaan.

Ärsyttävä pomo tai vaikea ex-puoliso on harvemmin narsisti. Työelämästä on vain tullut stressaavampaa ja eroista riitaisampia. Todennäköisesti pomo on väsynyt, ilkeä ja melko huono ihmisjohtaja. Entinen puoliso taas riitelee todennäköisesti siksi, että hänkin on katkeroitunut, väsynyt ja ikävöi yhteisiä lapsia.

Anu Ilomäki anu.ilomaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat