Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osuuskunnat tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluita

Pääkirjoitus
 
Mauno Vanhala ja Iiro Jussila

Kannustimet edistäisivät laadukkaiden palvelujen tuottamista ja aktivoisivat kansalaisia huolehtimaan terveydestään ja muiden hyvinvoinnista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista selvittäneen, Tuomas Pöystin johtaman työryhmän mukaan kunnat eivät tulevaisuudessa järjestä tai tuota sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita – edes kuntayhtymien kautta. Sen sijaan ratkaisu syntyy itsehallintoalueiden pohjalta. Järjestämisalueita olisi 9–12.

Itsehallintoalueet voisivat järjestää ja tuottaa palvelut itse. On kuitenkin kyseenalaista, muuttaako tämä mitään. Riskinä on, että entinen meno jatkuu eikä tuottavuustavoitteita saavuteta.

Sote-uudistuksen lähtökohtana voisikin nähdäksemme olla palveluiden järjestäjän ja tuottajan roolien eriyttäminen. Joka tapauksessa nyt olisi tilaisuus löytää uudenlaisia ratkaisuja. Voitaisiin pyrkiä kohti mallia, jossa syntyvää kokonaisuutta ohjataan yhtäältä poliittisesti ja toisaalta markkinatoimijoiden suunnasta.

Poliittinen ohjaus toteutuisi valitsemalla itsehallintoalueille valtuutetut suorilla vaaleilla. Markkinaohjaus puolestaan toteutuisi osuustoiminnan avulla. Palveluiden tuottamiseen käytettäisiin siis osuuskuntaa, jonka jäseninä olisivat palveluprosessin osapuolet: esimerkiksi työntekijät, palveluita käyttävät kotitaloudet ja vaikkapa apteekit ja vakuutusyhtiöt. Kyseessä olisi sote-palveluiden tuottajien ja käyttäjien muodostama liittouma.

Erikokoisia osuuskuntia voitaisiin perustaa itsehallintoalueittain tarpeellinen määrä. Esimerkiksi kunnat voisivat vastata niiden organisoinnista. Osuuskuntien lisäksi sote-järjestelmässä olisi muitakin, erillisiä toimijoita, mutta osuuskunta voisi myös käyttää yrityksiä ja ammatinharjoittajia alihankkijoinaan.

Sote-keskustelussa esillä olleista vaihtoehdoista poiketen osuuskunnan tarkoituksena ei ole voittojen kerryttäminen ulkomaisille sijoittajille. Sen sijaan tehtävänä on mahdollisimman tehokkaan, laadukkaan ja vaikuttavan palveluprosessin aikaansaaminen. Mahdolliset ylijäämät käytettäisiin palveluiden ja yhteistoiminnan kehittämiseen.

Kenties tärkein osuuskuntamallin etu on, että eri sidosryhmille luotaisiin osuustoiminnan ydinideoita hyödyntäen kannustimet, joilla tavoiteltaisiin palveluprosessin tehokkuutta, laatua ja vaikuttavuutta. Oikeilla kannustimilla osaoptimointi häviäisi ja kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen. Kannustimet olisivat myös osuuskuntien kilpailuetu sote-järjestelmän muihin toimijoihin nähden.

Merkittävistä kysymyksistä päättäisivät osuuskunnassa viime kädessä tahot, joita kiinnostavat palvelun laatu ja tehokkuus. Äänivaltaa voitaisiin lain suomissa puitteissa porrastaa: mitä aktiivisemmin sidosryhmä osallistuu osuuskunnan arvon synnyttämiseen, sitä enemmän sillä on valtaa.

Hallitusohjelma painottaa ennaltaehkäisyä ja terveyden edistämistä. Tämäkin voitaisiin kätevästi huomioida sote-osuuskunnissa.

Osuustoiminta on oma-aputoimintaa, joka korostaa yksilön vastuuta itsestään ja toisaalta palkitsee vastuun kantamisesta. Osuuskuntien tarjoamien palveluiden käyttäjät voisivat hyötyä – myös taloudellisesti – esimerkiksi tupakoinnin lopettamisesta, painon pudottamisesta ja liikunnan lisäämisestä. On olemassa selvää näyttöä siitä, että taloudelliset kannusteet tukevat terveyttä edistäviä elämäntapoja.

Erilaisilla kannustimilla voitaisiin myös tehostaa kansalaisten toimintaa: muun muassa ystäväpalvelua, kaupassakäyntiä liikuntarajoitteisten puolesta ja kotihoitoa. Tämä on tärkeää, sillä aktiiviset kansalaiset ja kolmas sektori on saatava liikkeelle tai järjestelmämme tukehtuu.

Kunnat voisivat osuuskuntien jäseninä saada äänensä kuuluviin silloin, kun se on tarkoituksenmukaista.

Palveluja tuottaakseen osuuskuntien tulisi pärjätä markkinaehtoisesti kilpailulain mukaan. Paljon toivottu valinnanvapauskin voitaisiin toteuttaa osuuskuntien avulla.

Maan hallituksen on vietävä sote-uudistus maaliin. Osuuskunta olisi huomattavat edut tarjoava täsmäase, jonka avulla palvelut voitaisiin tuottaa tehokkaasti ja laadukkaasti eriarvoisuutta lisäämättä.

Mauno Vanhala ja Iiro Jussila
Vanhala on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa ja Jussila osuustoimintayritysten johtamisen professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat