Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsidemokraatit vakiintuu kolmanneksi isoksi puolueeksi

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Toissaviikkoinen tieto maahanmuuttovastaisten ruotsidemokraattien kasvusta läntisen naapurin suurimmaksi puolueeksi oli vähintään ennenaikainen mutta oikean suuntainen. Dagens Nyheterin tutkimuslaitos Ipsosilla teettämässä kyselyssä ruotsidemokraattien kannatuksen kasvu ja hallitusta johtavien sosiaalidemokraattien kannatuksen väheneminen ovat selvimpiä trendejä viime vuoden syyskuun valtiopäivävaalien jälkeen.

Perjantaina julkistetussa kyselyssä ruotsidemokraattien kannatus oli 17,8 prosenttia. Se on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin puolueen kannatus vaaleissa. Demareiden 26,8 prosentin kannatus oli vastaavasti runsaat neljä prosenttiyksikköä pienempi kuin puolueen ääniosuus vaaleissa.

Merkittävin ero aiempiin vaalikausiin on se, ettei tärkeimmän hallituspuolueen suosion väheneminen ole hyödyttänyt opposition pääpuoluetta. Maltillisen kokoomuksen 23,8 prosentin kannatus on hivenen suurempi kuin sen vaalitulos, mutta nousukäyrä on sulanut ruotsidemokraattien noustessa.

Vaalikautta on edessä vielä runsaat kolme vuotta, ja paljon voi vielä tapahtua. Hallituksen muodostaminen vanhojen blokkirajojen varaan ei kuitenkaan näyttäisi helpottuvan. Se oli työlästä jo viime vaalien jälkeen.

Kun vertaa Ruotsin ja Suomen kehitystä, maahanmuuttokriittisten puolueiden kannatukselle ei näyttäisi olevan kovin ratkaisevaa, tehdäänkö niiden kanssa poliittista yhteistyötä vai suljetaanko ne siitä pois, kuten Ruotsissa toimitaan.

Hallitukseen menon vaikutusta kannatukseen on ennenaikaista arvioida, mutta perussuomalaisten kannatus ei suuresti poikkea ruotsidemokraattien suosiosta.

Kyselyn tehneen Ipsosin arvion mukaan ruotsidemokraattien suosion nousu johtuu ilmeisimmistä syistä: turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta ja Euroopan kriisitunnelmista.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että nykyisen turvapaikkapolitiikan vastustajien määrä olisi kasvanut.

Vastustajia on Ruotsin kyselyissä noin 40 prosenttia. Maahanmuutto on kuitenkin noussut hyvinvointipalvelujen ja talouden rinnalla ruotsalaisille tärkeimpien aiheiden joukkoon.

Ruotsidemokraateille turvapaikkakriisi ei ole vain ongelma vaan myös elinehto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat