Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvaa autoilijalle, muille vähemmän

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Näyttää siltä, että autojen turvatekniikan kehittämisestä syntyviä kustannuksia siedetään niin kauan kuin kustannuksista tulee lisää suojaa auton ostajalle tai autolle.

Kulut tuntuvat suuremmilta, jos turvaa annetaankin ulkopuolisille – pyöräilijöille tai jalankulkijoille.

Epäsuhta näkyy muun muassa siinä, että autojen korirakenteita, turvatyynyjä ja luistonestojärjestelmiä on kehitetty kauan ja tulosta on syntynyt. Suojan lisääminen kevyelle liikenteelle on sen sijaan edistynyt kitkaisemmin. Autot ovat aiempaa turvallisempia käyttäjälleen, mutta eivät ulkopuolisille.

Autojen törmäystestejäkin on tehty pitkään. Jos automalli on saanut esimerkiksi Euro NCAP -tuloksissa hyvät pisteet, ne ovat toimineet myyntivaltteina, mikä on saanut autotehtaat kehittämään nopeasti kuljettajan ja kyytiläisten suojaa.

Jalankulkijoiden törmäyssuojakokeet tulivat Euro NCAP -testeihin myöhemmin. Suojan parantaminen on sujunut hitaammin, ja nämä jalankulkijapisteet ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Se ehkä selittää tilannetta, jota Autoliitto kuvailee nettisivullaan: "Autonvalmistajat voivat vielä vähentää loukkaantumisriskiä paljonkin."

Euro NCAP -testeissä käy hyvin yleisesti niin, että kyytiläisten suoja on paljon lähempänä täysiä pisteitä kuin jalankulkijoiden suoja.

Sama epäsuhta on myös raskaan liikenteen puolella.

Viikko sitten perjantaina kuorma-auto kääntyi Helsingissä valoristeyksessä oikealle ja rinnalla suojatiellä kulkeneen lapsen päälle. Keskiviikkona Tampereella täysperävaunullinen rekka kääntyi samanlaisessa tilanteessa lapsen päälle.

Molemmat lapset kuolivat.

Kokenut liikkuja tietää, että pyörällä tai jalan ei pidä mennä ihan kuorma-auton oikean oven viereen, koska sillä kohtaa voi joutua katveeseen. Jos auto kääntyy oikealle, se voi tulla päälle. Näin on käynyt monta kertaa myös ennen näitä kahta onnettomuutta.

Kaksi vuotta sitten korkein oikeus otti kantaa samankaltaiseen tilanteeseen. Kuorma-auto kääntyi Jyväskylän keskustassa valoristeyksessä oikealle ja vieressä ajaneen pyöräilijän päälle. Pyöräilijä kuoli.

Käräjä- ja hovioikeus katsoivat, että pyöräilijän ajolinja oli liikennesääntöjen vastainen ja johti hänet aivan kuorma-auton keulan eteen, kuolleeseen kulmaan. Koska tilanne oli ennalta-arvaamaton ja autoilija oli ollut huolellinen, oikeudet hylkäsivät syytteen.

Korkein oikeus oli eri mieltä. Sen mielestä autoilija ammattilaisena tiesi, että oikealla sivustalla on katve, minkä vuoksi hänen olisi pitänyt pystyä välttämään onnettomuus paremmalla tarkkailulla. Eli koska onnettomuus sattui, tarkkailu ei ollut riittävää. Kuljettaja tuomittiin kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Liikenteessä kaikki eivät ole kokeneita eivätkä voi tietää raskaan liikenteen katveista, joten vastuu on kuljettajalla – kuten korkein oikeus linjasikin.

EU patisti direktiivillään asentamaan kuorma-autoihin peilit, joilla katve kutistuu. Peilejä ei kuitenkaan ole tarvinnut asentaa autoihin, jotka on otettu käyttöön ennen vuotta 2000. Kyse oli kustannus-hyötylaskelmasta: vanhoilla kuorma-autoilla ajetaan vähemmän, ja peilijärjestelmiä on hankala rakentaa. Kyse oli siis rahasta.

Kaikkiin autoihin on nykyään helppo asentaa kameroita ja tunnistimia valvomaan sellaisia kohtia, joihin kuljettaja ei vaivatta näe. Laitteet eivät ole edes kalliita.

Tällaisia varovälineitä on jo yleisesti käytössä henkilöautoissa – niissäkin tosin ensisijassa suojelemassa peltilehmän peltejä kaistaa vaihdettaessa tai peruutettaessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat