Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvallisuuspoliittinen näkymä muuttuu Arktiksella

Pääkirjoitus
 
Harri Mikkola ja Juha Käpylä

Arktinen konflikti on epätodennäköinen, mutta Ukrainan kriisin vaikutukset näkyvät arktisen alueen valtioiden yhteistyössä.

Arktista aluetta on kuluneen vuosikymmenen aikana totuttu pitämään ainutlaatuisena rauhan, dialogin ja yhteistyön tilana. Niin asiantuntijat kuin poliitikotkin ovat kumonneet ajatuksen laajan konfliktin uhasta, arktisesta kylmästä sodasta tai kamppailusta alueen luonnonvarojen hallinnasta.

Tähän on monia syitä. Arktisen alueen luonnonvarat ovat jo suurelta osin arktisen alueen valtioiden omistuksessa. Alueen hallintorakenteet ovat osoittaneet toimivuutensa.

Lisäksi arktisen ympäristön suojelussa tarvitaan valtioiden välistä yhteistyötä. Luonnonvarojen hyödyntäminen vaatii sekin kansainvälistä yhteistyötä ja vakaata investointiympäristöä. Arktiset valtiot ovat sitoutuneet kansainväliseen lainsäädäntöön ja erityisesti YK:n merioikeusyleissopimukseen. Muun muassa Jäämeren mannerjalustan jako etenee sopimuksen mukaisesti.

Ajatuksen siitä, että arktinen alue on irrallaan muualla tapahtuvista konflikteista, voi kuitenkin kyseenalaistaa. Ukrainan kriisin seuraukset näkyvät myös arktisen alueen yhteistyössä. Keskustelu on siirtynyt yhä enemmän kovan turvallisuuden kysymyksiin. Kokouksia on peruttu tai boikotoitu.

Venäjä on estänyt Euroopan unionin pääsyn Arktisen neuvoston tarkkailijajäseneksi, ja länsi on asettanut pakotteita Venäjän arktisten alueiden öljyntuotannolle. Yhteistyö vähemmän strategisilla sektoreilla, kuten Arktisen neuvoston tieteellisissä työryhmissä, on kuitenkin toistaiseksi toiminut hyvin.

Arktiksen turvallisuuspoliittisen kehityksen ennakoiminen on muuttunut vaikeammaksi. Lännessä tunnetaan yhä enemmän epäluuloa Venäjän tarkoitusperiä kohtaan.

Venäjä on sitoutunut kansainväliseen lakiin Arktiksella, mutta maan kansainvälistä lakia rikkovat toimet Ukrainassa ovat kyseenalaistaneet tämän sitoumuksen. Asiaa eivät ole auttaneet maan varapääministerin ja Venäjän arktisen komission puheenjohtajan Dmitri Rogozinin kommentit. Hän on todennut Arktiksen olevan "Venäjän Mekka" ja vihjannut Venäjän arktisen alueen pyrkimyksissä ja Krimin haltuunotossa olevan kyse "käytännössä samasta asiasta". Krimillä Venäjä on ollut valmis ajamaan geopoliittisia intressejään sotilaallisin keinoin.

Epävarmuutta eivät myöskään vähennä Venäjän yliampuvat arviot Arktiksen kautta tulevasta ulkoisesta uhasta ja merkittävät panostukset arktisen sotilasvoiman kehittämiseen. Venäjä on myös perustanut uuden arktisen alueen sotilaskomentorakenteen. Tämän toimintaa on testattu ennalta varoittamatta massiivisissa valmiusharjoituksissa, joissa Venäjä on osoittanut kykynsä nopeaan sotilaalliseen toimintaan.

Arktinen alue nostettiin Krimin ja Kaliningradin ohella yhdeksi toiminnan painopistealueeksi Venäjän uudessa vuoden 2014 sotilasstrategiassa, ja alue korostui myös vuoden 2015 meristrategiassa.

Venäjän kannalta arktisen alueen sotilaallisen kyvykkyyden kasvattaminen on sinällään loogista, kun otetaan huomioon alueen oletettu turvallisuuspoliittinen ja taloudellinen merkittävyys. Energian viennistä riippuvaisena maana Venäjä pitää arktisen alueen öljy- ja kaasuvarantoja kriittisinä tulevaisuuden energiantuotannolle.

Kuolan niemimaalle, pohjoiseen laivastoon, on sijoitettu Venäjän ydinpelotteen terävin kärki. Venäjä näkee ydinpelotteensa maan suurvalta-aseman takaajana ja on aktiivisesti muistuttanut länttä pelotteen olemassaolosta.

Arktinen alue on kaikesta huolimatta yhä yhteistyön ja dialogin tila Venäjän ja lännen välillä. Tilanteen jatkuminen tällaisena on tärkeää nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa – mutta se ei ole enää niin ilmiselvää kuin aiemmin.

Turvallisuusanalyytikot ovat tottuneet ajattelemaan uhkaa toimijan kyvykkyyden ja tarkoitusperän summana. Sotilaallinen voima arktisella alueella kasvaa samalla kun lännen näkemykset Venäjän tarkoitusperistä ovat muuttuneet epäluuloisemmiksi. Vaikka arktinen konflikti ei ole todennäköinen, alueen turvallisuuspoliittisen vakauden voidaan nähdä heikentyneen.

Harri Mikkola ja Juha Käpylä
Mikkola on vanhempi tutkija ja Käpylä tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat