Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnytyssairaaloissa pääasia on turvallisuus eikä aluepolitiikka

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnalle luovutettiin hieman ennen kesän istuntotaukoa jälleen uusi kansalaisaloite. Se koskee pieniä synnytyssairaaloita. Aloitteen allekirjoittajat haluaisivat estää synnytyssairaaloiden lakkauttamisen lieventämällä kiisteltyä päivystysasetusta, jonka sosiaali- ja terveysministeriö (STM) antoi vajaa vuosi sitten.

Päivystysasetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa tulee vuosittain hoitaa vähintään tuhat synnytystä. Synnytyssairaalassa pitää olla valmius sekä hätäkeisarileikkaukseen että kiireelliseen keisarileikkaukseen, mikä tarkoittaa, että synnytys- ja nukutuslääkärin sekä leikkaustiimin on päivystettävä sairaalassa.

Päivystysasetus myös kiristi sairaalan laitteita ja tiloja koskevia vaatimuksia.

Päivystysasetuksen tullessa voimaan viisi pientä synnytyssairaalaa haki lupaa poiketa asetuksesta. Porvoon sairaala sai luvan ensi vuoden loppuun. Kajaanin, Mikkelin, Kemin ja Salon sairaaloille lupa myönnettiin vuoden 2017 kesäkuuhun asti. Kaikissa näissä päivystysvalmius on asetuksen mukainen mutta synnytykset jäävät alle tuhanteen vuodessa.

Synnytysten kohtalo näissä sairaaloissa poikkeuslupa-aikojen päätyttyä on epäselvä. Päivystysvalmiutta on kallista ylläpitää, ja samaan aikaan etenevä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus voi muuttaa maan sairaalaverkostoa muutenkin.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei haluaisi ainakaan lieventää päivystysasetusta. Ministeriö julkaisi torstaina pontimeksi selvityksen, jonka mukaan synnytyssairaalan pieni koko ei johda vastasyntyneen tai synnyttäjän kannalta parempiin tuloksiin kuin suuressa yksikössä synnyttäminen.

Viime vuoden tilastojen mukaan hätäkeisarileikkauksia täytyy tehdä pienissäkin sairaaloissa yhtä paljon kuin suurissa – siitäkin huolimatta, että riskisynnytykset on jo valmiiksi keskitetty pääosin yliopistollisiin sairaaloihin.

Hätätilanteiden takia ei ole kohtuutonta vaatia, että pienissäkin sairaaloissa pystytään ylläpitämään hyvää valmiutta, jotta synnytyksestä ei tule kohtalokasta sen enempää äidille kuin lapsellekaan. Jos siihen ei pystytä, synnytykset pitää siirtää muualle.

STM:n selvityksen mukaan sopiva koko synnytyssairaalalle olisi 2 000 synnytystä vuodessa. Näin pitkälle ei voi mennä ainakaan Suomen harvaan asutussa osassa, jotta matkasynnytykset eivät yleisty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat